Lis tří bratří připomíná pardubický tiskařský rod

13.05.2017 7:32

Členové rodiny Vokolkových patří již v několikáté generaci k osobnostem, které významným způsobem ovlivnily kulturní a společenské dění v Pardubicích. Přínos bratrů Vokolkových i celé jejich rodiny připomene ve Východočeském muzeu v Pardubicích výstava Lis tří bratří i odborná konference Filozofické fakulty Univerzity Pardubice. Výstava se otevírá v úterý 16. května v 16 hodin v přednáškovém sále Zámku Pardubice.

Lis tří bratří připomíná pardubický tiskařský rod
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Výstavou v muzeu a konferencí nazvanou S iniciálami V. V. vrcholí takzvané Vokolkovské jaro, tedy pocta uměleckému rodu z Pardubic, kterému to po letech perzekuce dlužíme. Zapojily se do něj kulturní instituce Pardubického kraje, ale také Klub přátel Pardubicka, Památník národního písemnictví nebo Univerzita Pardubice. Doprovodné výstavy jsou i v galerii NOV, kde se tento týden představí Václav Vokolek, a v úterý 16. května se hned po vernisáži v muzeu uskuteční v kostele sv. Jana Křtitele v Pardubicích od 18 hodin i vzpomínková bohoslužba za rodinu Vokolkovu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který stál u zrodu všech těchto akcí.

Název výstavy Lis tří bratří je inspirován společným projektem, při kterém se spojili tři bratři Vokolkovi – Vlastimil jako tiskař, Vladimír jako básník a Vojmír jako malíř. „Edice List tří bratří vznikla roku 1938. Kvůli politickým událostem, jimž čelilo Československo, vyšlo v edici jen sedm svazků,“ vysvětluje jedna z kurátorek výstavy Věra Doležalová. „Podobných počinů bychom u Vokolkových našli několik. U vydaných knih se většinou jednalo o krásné, mnohdy bibliofilské tisky, vytištěné na kvalitním, ručním papíře. Bez potřebného kapitálu by nebylo možné knihy vydat. Zde velkou roli sehrála osobnost otce – Václava Vokolka, který své syny v jejich činnosti podporoval, a bez jeho tiskárny by těžko byly financovány mnohdy ztrátové podniky jeho syna Vlastimila,“ říká Doležalová.

U zrodu stála tiskárna otce Václava

Výstava připomíná historii tiskárny, osobnost otce, bratrů a dalších členů rodiny, představuje i tisky z bibliofilských edicí, fotografie, ukázky korespondence a další předměty z rodinné pozůstalosti, která je dnes uložena v Památníku národního písemnictví v Praze. „Václav Vokolek založil v Pardubicích akciovou tiskárnu a továrnu na sáčky v roce 1904. V roce 1910 rozšířil koncesi i na tisk knih. Továrna se nacházela na Karlovině v místech za bývalou kinokavárnou a ovlivnila do značné míry osudy celé rodiny,“ konstatovala kurátorka Martina Halířová.

Lis tří bratří připomíná pardubický tiskařský rod

Další vydavatelské počiny ovlivnila a pozastavila válka a později únorové události. V roce 1950 byla v tiskárně zavedena národní správa a v červnu téhož roku firma zastavila provoz. Většina strojů byla zničena, sady drahých písem dány do šrotu. Václav Vokolek konec tiskárny dlouho nepřežil, zemřel v roce 1952. V této době se rozešly i cesty bratrů Vokolkových. „Vzhledem k politickému vývoji nebyly ani jejich osudy jednoduché, nemohli najít stálé zaměstnání. Vlastimil, který jediný zůstal v Pardubicích, pracoval ve Východočeských tiskárnách, krátce v muzeu nebo v Synthesii. Jeho byt Za pasáží býval dlouhá léta centrem setkávání mladých lidí, kteří sem chodili pro inspiraci a poučení. Měl rozsáhlé vědomosti z mnoha oborů, věnoval se regionální historii, byl autorem řady článků a rozhlasových pořadů, stál rovněž u zrodu Klubu přátel Pardubicka,“ dodává Halířová.

Děti si vyzkouší umění tisku

Východočeské muzeum k výstavě připravilo na středu 17. května od 16 hodin výtvarnou dílnu pro děti od 8 let. Návštěvníci dílny si vytvoří razítko dle svého vlastního návrhu, ze kterého otisknou vytvořený obraz na libovolný materiál, v rámci dílny především na papírové sáčky. S potiskováním papírových sáčků začínalo i podnikání Vokolkových. Účast na dílně je nutné rezervovat na e-mailu vrsansky@vcm.cz. 

Výstava Lis tří bratří ke přístupná v přednáškovém sále Zámku Pardubice do 27. srpna 2017. Více na www.vcm.cz/lis-tri-bratri

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…