Lord of the Dance zahajují české podzimní turné

26.10.2012 14:00

Nejúspěšnější a nejslavnější představení irských tanců a stepu na světě LORD OF THE DANCE zahájí již v pondělí 29. 10. českou část svého podzimního světového turné. V rámci turné zavítá do 5 měst České republiky a vůbec poprvé také do Ústí nad Labem.

Lord of the Dance zahajují české podzimní turné
Foto: lordofthedance.com
Popisek: Lord of the Dance

Na tamějším Zimním stadionu vystoupí tito špičkoví tanečníci poslední říjnový den, tedy 31. 10. 2012. „Jsme velice rádi, že můžeme tuto světovou legendu konečně představit také divákům v Ústí. Věříme, že se i tady, stejně jako po celém světě, setká s velkým ohlasem,“ sdělil nám Jan Lepša z pořadatelské společnosti TICKET ART PRODUCTION.

Lord of the Dance Michaela Flatleyho slaví úspěchy po celém světě již neuvěřitelnou 16. sezónu. V dubnu 2003, při prvním uvedení v ČR, soubor dvakrát po sobě beznadějně vyprodal pražskou T-Mobile Arénu, v letech 2004 a 2005 následovala veleúspěšná vystoupení po celé republice. Po krátké pauze se soubor vrátil v roce 2008 a od té doby znovu plní české a slovenské arény. Představení u nás dosud zhlédlo přes 400 000 diváků.

V roce 2012 ale přijíždí show, kterou diváci v České republice ještě neviděli! Představení bylo značně vylepšeno a opět je o krok napřed před ostatními podobnými tanečními show. Můžete se těšit na nové úchvatné kostýmy, energické choreografie, vylepšenou scénu plnou moderních technologií, nová světla, obrovské LED projekce, dokonalý zvuk a další. Vidět "Lordy 2012“ tedy může být velkým zážitkem i pro ty, kteří show již jednou či několikrát v minulých letech navštívili.

Co se však nemění, jsou špičkové taneční a především stepařské výkony všech tanečníků, kteří jsou dokonale sladění a diváky i kritikou jsou každoročně oceňovaní a uznávaní jako nejlepší irští stepaři na světě. Přesvědčte se sami, že Vás jejich dokonalé taneční umění zvedne ze sedadel.

Lord of the Dance není jen o tanci, ale také o fantastickém příběhu Dobra a Zla v překrásné pohádkové scéně, který dotváří jedinečnou atmosféru představení a posouvá ho opět na vyšší úroveň.

Vstupenky zakoupíte exkluzivně v předprodejní síti TICKET ART, online na www.ticket-art.cz a ve více než 420 prodejních míst včetně všech poboček ČK Čedok.

Rozhovor s ženou, která vytvořila Lord of the Dance

Marie Duffy Pask, v rodné zemi láskyplně přezdívaná „královna irského tance", se tanci věnuje od útlého dětství. Ve dvaceti letech začala vyučovat na prestižní taneční škole Inis Ealga v Dublinu, později založila vlastní školu a v roce 1996 začala spolupracovat se slavným tanečníkem Michaelem Flatleym – nejprve na choreografii taneční show Lord of the Dance, později i na Feet of Flames (1999) a Celtic Tiger (2007).

Coby taneční ředitelka a spolutvůrkyně choreografie procestovala s těmito legendárními představeními celý svět. Spolu s manželem nedávno založila nadaci Marie Duffy Foundation, jež má za úkol podporovat tanečníky, hudebníky a choreografy, kteří se věnují irskému tanci.

Přinášíme vám rozhovor s touto ikonou irského tance, a to k příležitosti nového turné legendárních LORD OF THE DANCE, kteří se do ČR vrací se zcela novou show. V rámci turné se zastaví také 31. 10. 2012 na Zimním stadionu v Ústí nad Labem. Vstupenky jsou stále k dispozici exkluzivně v celé síti TICKET ART (www.ticket-art.cz).

Kdy a kde jste se seznámili s Michaelem Flatleyem?

„Poprvé jsem Michaela Flatleyho viděla tančit v Irsku, na světovém šampionátu irského tance, a to právě v roce, kdy zde coby první Američan v historii zvítězil. Pak se naše cesty čas od času křížily, ale v podstatě jsme se znovu setkali až na speciální taneční olympiádě v Dublinu. Michael tu vystupoval na jednom podiu a studenti z mojí taneční školy zas na druhém. Asi měsíc před tím, než Michael vystoupil v dnes již legendárním přímém TV přenosu hudební soutěže Eurovize, aby si u milionů diváků po celém světě vysloužil obdiv a uznání, jsem zavřela svoji taneční školu a přestěhovala se z Irska do Anglie. Několik mých bývalých studentů tančilo v TV spolu s Michaelem."

Jak tedy vznikl dnes už legendární Lord of the Dance?

„Poté, co se rozpadli Riverdance, mi Michael zavolal a hovořil o tom, že by chtěl udělat novou autorskou show, na jejíž tvorbě by rád spolupracoval se mnou. Sešli jsme se a dali dohromady Lord of the Dance. To bylo v roce 1996. Od té doby, a je to už 16 let, pracujeme spolu. Zpočátku jsme si mysleli, že s Lord of the Dance odtančíme tak 11 nebo 12 představeni a tím to skončí. Nikoho z nás ani ve snu nenapadlo, že bude mít show takový úspěch."

Dokážete si nyní s odstupem let tento fenomenální úspěch nějak vysvětlit

„Myslím, že toto představení je neuvěřitelně nabité energii. Líbí se opravdu širokému spektru diváků bez ohledu na věk či pohlaví. A také je to veselá show, lidé v průběhu představení vstanou a podupávají si nebo pobrukují do rytmu. Energie tanečníků se přenáší na publikum, atmosféra Lord of the Dance je proste elektrizující. Já sama zažívám při sledování této show stejně pocity dodnes!

Kdybyste měla porovnat dnešní tanečníky s těmi, kteří v show tančili před 16 lety, je mezi nimi nějaký rozdíl? Posunul se někam irský tanec jako takový?

„Víte, už před 16 lety změnil Michael Flatley od základu styl irského tance tím, že tanečníky přiměl využívat při tanci emoce, vyjadřovat se celým tělem. Ale jak už jsem říkala, i choreografie představení se neustále mění, vlastně jen hudba zůstala stejná."

Vraťme se teď zpátky k době vzniku show. Jak jste pracovali? Nejdříve vznikla hudba, na kterou jste pak vymysleli choreografii, nebo to bylo naopak?

„Nejprve jsme se s Michaelem sešli a povídali si. On už mel koncept představení v hlavě. Měl to být jednoduchý příběh o lásce a o boji dobra se zlem, takže většina choreografie vznikla ještě před hudbou. Potom jsem šla za Ronanem Hardimanem /hudební skladatel/ s tím, že bychom si tam představovali určitou atmosféru, náladu, rytmus. Když nám pak Ronan dal poslechnout své hudebné nápady, zpětně jsme zas podle nich upravovali choreografii. Tyto dvě složky se prostě od začátku vzájemně ovlivňovaly."

Do jaké míry tedy spolupracujete s Lord of the Dance dnes?

„Je to pro mne stále práce na plný úvazek. V současné době jezdí po světě dvě skupiny, s nimiž musím být v neustálém kontaktu. Z Lordů se za ta léta stala klasika, a já věřím, že má tato krásná show před sebou ještě dlouhý život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…