Lvíčata se jmenují Anoona a Akashinga. Zoo Brno má i lípu k 100. výročí republiky

10.04.2018 16:31

Lvíčata v brněnské zoo se jmenují Anoona a Akashinga. V neděli odpoledne je pokřtil tenista Radek Štěpánek. Součástí programu bylo také zasazení lípy v rámci akce „100 lip – 100 oslav“, kterou pořádá Jihomoravský kraj jako připomínku 100. výročí vzniku československé státnosti. Na Mniší hoře ji zasadil primátor Petr Vokřál.

Lvíčata se jmenují Anoona a Akashinga. Zoo Brno má i lípu k 100. výročí republiky
Foto: brno.cz
Popisek: Mláďata lva konžského v Zoo Brno

Při křtu lva uvedl Petr Štěpánek: „Akashinga znamená statečný a zároveň se tak označuje speciální ženská protipytlácká jednotka. Doufám, že se můj kmotřenec ukáže jako statečný lev a bude se mu skvěle dařit."

O jménu pro malou lvici pak rozhodli příznivci brněnské zoo na webu a facebookovém profilu. Anoona, zdrobněle Anu, znamená v šonštině bůh vidí. Obě lvíčata chodí do velkého expozičního víkendu, takže návštěvníci mohou vidět každý den celou lví rodinu.

Lvíčata přišla na svět loni 29. prosince. Jejich matka Kivu, samice lva konžského se narodila 12. 10. 2012. Samec Lolek pak 14. 7. 2015. Sto lip na jižní Moravě postupně zasazují představitelé kraje a významné osobnosti.

„Sto nových lip bude ještě dlouhé desítky a stovky let připomínat sté výročí vzniku Československa. Měl jsem tu čest zvolit místo pro jednu z nich. A proč jsem vybral zoo? Na první pohled je to místo, které nám dovoluje přímo v našem městě pomyslně odcestovat – do afrických stepí za lvy a žirafami nebo třeba pod mořskou hladinu. A právě na tomto exotickém místě vyroste nezaměnitelný český symbol,“ vysvětlil svou volbu Petr Vokřál.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…