MD ČR: ŘSD nemusí platit téměř 176 milionů za nechtěné pozemky

25.07.2016 17:17

Ministerstvo dopravy uspělo v několikaletém soudním sporu ohledně pozemků v Běchovicích. Ředitelství silnic a dálnic tím pádem nebude muset platit částku téměř 176 milionů za jejich koupi. Na konci roku 2009 ho k budoucí koupi těchto pozemků zavázala smlouva, uzavřená mezi tehdejším vedením ŘSD a společnostmi Neiver Czech a KIRO development, jako prodávajícími. Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic však dlouhodobě poukazovaly na neplatnost původní smlouvy. Soud jim dal včerejším pravomocným rozsudkem za pravdu, nechtěné pozemky tak odkupovat nemusí.

MD ČR: ŘSD nemusí platit téměř 176 milionů za nechtěné pozemky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Předmětem budoucí smlouvy měl být nákup pozemků v Běchovicích, které ŘSD zamýšlelo využít pro výstavbu střediska údržby dálnic na plánovaném dálničním okruhu kolem Prahy. Nové vedení ŘSD však smlouvu uzavřít odmítlo a poukazovalo na její neplatnost. Smlouvu totiž uzavřelo tehdejší vedení ŘSD, aniž by k tomu Ministerstvo dopravy, jako jeho nadřízený orgán, dalo souhlas. Tento souhlas ministerstva je přitom v takovém případě nutný, aby mohla být smlouva uznána jako platná. ŘSD navíc zjistilo, že pozemky nakonec nebude potřebovat.

Přesto se prodávající firmy obrátily na podzim roku 2011 na Rozhodčí soud a požadovaly od ŘSD odkoupení těchto pozemků. Rozhodčí soud na začátku roku 2013 rozhodl v jejich prospěch a nařídil Ředitelství silnic a dálnic smlouvy k odkupu pozemků za cenu 175 618 580 Kč podepsat. Společnost KIRO development přitom koupila všechny tyto pozemky v roce 2006 od Hlavního města Prahy za mnohem nižší částku, tedy 53 491 329 Kč.

Ministerstvo dopravy trvalo na neplatnosti původních smluv a po tom, co jeho stížnost neuznal soud v první ani druhé instanci, podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten nařídil prvoinstančnímu soudu přezkoumání celého sporu. Městský soud v Praze následně, po sérii odvolání, stížnost Ministerstva dopravy uznal a rozhodl, že tehdy uzavřená budoucí smlouva i následné kupní smlouvy jsou od počátku neplatné. Rozsudek již nabyl právní moci a nelze se proti němu odvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…