MHMP: Čtyři dřevěné sochy pražského orloje čeká pravidelná oprava krycích laků

25.11.2021 8:24 | Tisková zpráva

Ve středu odpoledne byly z důvodu pravidelné obnovy krycích transparentních laků sejmuty z horní řady čtyři dřevěné sochy pražského orloje. Jedná se o pravidelný restaurátorský zásah opakující se jednou za několik let.

MHMP: Čtyři dřevěné sochy pražského orloje čeká pravidelná oprava krycích laků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Sochám budou následně v restaurátorském ateliéru sejmuty vrstvy laků degradované kvůli povětrnostním podmínkám na jižním průčelí a naneseny zcela nové. Na místo budou sochy vráceny přibližně za dva měsíce. 

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Ve středu odpoledne z jižního průčelí pražského orloje zmizely dočasně čtyři dřevěné sochy. Důvodem jsou extrémní povětrnostní podmínky, kvůli kterým degraduje jejich krycí lak, a je tedy nutná obnova jednou za dva až tři roky. Sochy se vrátí na své místo přibližně za dva měsíce, následně bude sejmuta spodní řada soch a podrobena stejnému procesu.

Pražský orloj byl v minulých letech rekonstruován. Opravy zahrnovaly jak jeho mechanické, tak architektonické a umělecké součásti, a jejich cílem bylo přiblížit se co nejvěrněji historickému stavu. Jeho poválečná obnova se totiž uskutečnila zjednodušeně, například lanové bubny sloužící k natahování stroje byly nahrazeny řetězovým mechanismem a elektromotory, komora s figurami apoštolů byla vymalována bíle oproti původní tmavé barvě apod. Komplexní restaurátorské opravy se týkaly i všech apoštolů, okének orloje, soch, ručiček a zcela nové podoby se dostalo i osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…