MHMP: Doporučujeme obezřetnost kvůli nebezpečí pádu sněhu ze střech

07.12.2023 16:03 | Tisková zpráva

Po několika dnech, kdy v Praze sněžilo a teploty sahaly pod bod mrazu, se v současnosti mírně otepluje, což s sebou přináší i zvýšené riziko nekontrolovaného pádu tajícího sněhu a ledu zejména ze střech domů na chodníky, kde se pohybují chodci. To vytváří nebezpečné situace a hrozí zranění či poškození majetku. Majitelé by proto měli zajistit střechy svých objektů, případně ohraničit prostor, kde hrozí pád sněhu či ledu ze střech. Některé kroky takto již Magistrát hl. m. Prahy učinil u svých budov.

MHMP: Doporučujeme obezřetnost kvůli nebezpečí pádu sněhu ze střech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Praha průběžně zajišťuje bezpečnost v okolí všech svých budov kvůli aktuálně hrozícímu pádu sněhu a ledu ze střech. Z tohoto důvodů už byl také například v úterý 5. prosince 2023 až do odvolání uzavřen vchod do Škodova paláce z ulice Charvátova.

Stejně tak hlavní město apeluje na soukromé majitele, kteří mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob. Ti by měli v první řadě zkontrolovat stav svých objektů a následně tající sníh ze střech odstranit ideálně s pomocí specializovaných firem, případně alespoň upozornit chodce na nebezpečí pádu sněhu a ledu ze střech. Do doby, než sníh na střechách přestane ohrožovat kolemjdoucí, by měl být celý přilehlý prostor viditelně zabezpečen.

Odstraňování mas sněhu není primárně v gesci Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, který pouze pomáhá se zabezpečením veřejných budov a zasahuje pouze v krajním případě při bezprostředním ohrožení.

Hlavní město zároveň vyzývá své obyvatele a návštěvníky, aby dbali zvýšené opatrnosti, vyhýbali se rizikovým místům a zároveň plně respektovali, pokud je průchod v takovém prostoru dočasně uzavřený. V případě nebezpečí je vhodné kontaktovat majitele objektu nebo se obrátit na Městskou policii hl. m. Prahy, která prostor může při ohrožení provizorně zabezpečit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…