MHMP: Novými dotacemi Praha podpoří 50 komunitních sousedských akcí

10.02.2020 19:33

V rámci nového programu sousedských dotací schválili radní hl. m. Prahy podporu pro 50 akcí spolků a občanů z místních komunit. Radní pro kulturu Hana Třeštíková chce programem přispět k rozvoji dobrých sousedských vztahů a také ke kultivaci veřejných prostranství nebo obnovování lidových tradic, na kterých se spolky zásadní měrou podílejí. Podle průzkumu navštěvují Pražané nejčastěji právě akce ve svém sousedství a jsou aktivní v jejich pořádání.

MHMP: Novými dotacemi Praha podpoří 50 komunitních sousedských akcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

„Podpoříme padesát sousedských akcí napříč městskými částmi - od centra po sídliště. Bude se jednat například o posvícení, plesy, přednášky nebo bazary. Až doteď museli Pražané ve svých sousedských aktivitách spoléhat hodně na své síly a bylo načase, aby přiložilo mnohem více ruku k dílu i město. Spolkový život je pro město životně důležitý a odvádí spoustu užitečné práce - kultivuje veřejná prostranství, podporuje aktivní občanství, obnovuje staré lidové tradice a přirozené sousedské vztahy,“ řekla radní pro kulturu Hana Třeštíková. Doplnila, že dnešní přirozený rozvoj spolků navazuje na bohatou spolkovou činnost známou z první republiky, zpřetrhanou však potlačováním ze strany totalitních režimů.

Celkem se v pilotním programu sousedských dotací rozdělí 1,7 milionu korun. Komunitní akce mohly získat podporu nejvýše 50 tisíc korun a využít tuto částku na události pořádané od ledna do března 2020. Konkrétní akce doporučil radním výbor pro kulturu. Seznam akcí je dostupný v usnesení Rady hl. m. Prahy ZDE.

Programem radní Hana Třeštíková navázala také na průzkum sousedských vztahů v Praze, podle kterého Pražané nejčastěji navštěvují právě akce ve svém sousedství. K nejoblíbenějším lokálním akcím patří společné grilování nebo sousedská snídaně. Pražané se ale rádi setkávají také u brigád na zkvalitňování prostoru ve svém okolí. Sousedské akce pořádá pětina dotázaných a dalších 15 % má chuť nějakou akci pořádat nebo spolupořádat. Celkem 40 % Pražanů se v posledním roce aktivity ve své čtvrti zúčastnilo.

Přibližně polovina Pražanů se zná a baví alespoň s několika sousedy z jejich domu či z jejich ulice, většina z nich má ale se sousedy průměrné vztahy, sice bezproblémové, ale ne příliš vřelé. Tři čtvrtiny Pražanů se pravidelně setkávají se skupinou či partou kamarádů nebo známých, nejčastěji v rámci neformální zábavy, například v hospodě či v baru.

Odkaz na průzkum sousedských vztahů: ZDE

„Místní komunity jsou to, co dělá město dobrým městem k žití. Místní dokáží nejlépe trefit potřeby svého sousedství, ukazují, jak jsou Pražané činorodí a originální a rozmanité akce jsou snadno přístupné všem. Jsem přesvědčena, že město má podporovat nejen kulturní instituce, ale právě i takovéto drobné sousedské iniciativy,“ popsala Hana Třeštíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…