MHMP: Praha odpustí občanům Ukrajiny poplatek z pobytu, pomáhají také hoteliéři

03.03.2022 20:22

Občané Ukrajiny, kteří se nouzově ubytují v některém z pražských hotelů, nemusí hradit poplatek z pobytu. Stačí, když prokážou svou totožnost cestovním dokladem. Rozhodl o tom pražský magistrát, opatření prozatím platí až do konce března. Někteří pražští hoteliéři mimo to nabízejí lidem prchajícím před válkou ubytování zdarma.

MHMP: Praha odpustí občanům Ukrajiny poplatek z pobytu, pomáhají také hoteliéři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Přistoupili jsme k okamžitému a plošnému prominutí poplatku z pobytu pro všechny občany Ukrajiny, kteří prchají před válkou a nalezli útočiště v některém z pražských hotelů. Jde o symbolické gesto založené na samozřejmém předpokladu, že hlavní město nebude vydělávat na utrpení jiných. Hlavní dík si v této souvislosti také zaslouží ti pražští hoteliéři, kteří se zapojili do pomoci Ukrajincům na útěku před válečnými zločiny Ruské federace,” říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu.

Magistrát hl. m. Prahy má pravomoc poplatek z pobytu odpustit během mimořádných situací, mezi které patří i současná vlna lidí prchajících před válkou, kteří potřebují přechodné ubytování. Tento krok, na kterém se hlavní město dohodlo s Asociací hotelů a restaurací České republiky, je další součástí systému pomoci Prahy ukrajinským občanům. Hlavní město mimo jiné otevřelo například Asistenční centrum pomoci Ukrajině, zřídilo informační stánky na Florenci a Hlavním nádraží, umožnilo ukrajinským občanům přepravu MHD zdarma nebo pomáhá zajistit ubytování či zdravotní péči.

„Velmi si vážíme rychlé a vstřícné reakce Magistrátu hlavního města Prahy v podobě prominutí poplatků za pobyt občanům, kteří k nám utíkají před válkou na Ukrajině. Děkujeme rovněž všem hoteliérům, kteří se zapojili do pomoci rodinám z řad ukrajinských uprchlíků po celé republice a ve velké míře také v Praze tím, že pro ně nabízejí bezplatné ubytování. Tuto pomoc oceňujeme, zvláště v současné nepříznivé ekonomické situaci, ve které se náš obor již více než dva roky nachází,” dodává Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Poplatek ve výši 50 Kč za noc hradí každá osoba, která se v Praze za peníze krátkodobě ubytuje. Jeho současné odpuštění se vztahuje na pobyty v období od 25. února do konce března a týká se pouze hotelů, u kterých správu poplatku vykonává Magistrát hl. m. Prahy. U ostatních typů ubytování, jako jsou penziony nebo ubytovny, pak výběr poplatku záleží na rozhodnutí jednotlivých městských částí, které mají jeho správu na starost. K prominutí poplatku je však hlavní město Praha vyzvalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…