MHMP: Praha poděkovala dobrovolníkům, neziskovým organizacím a institucím

24.02.2023 20:14 | Tisková zpráva

Zástupci hlavního města, Středočeského kraje a dalších institucí poděkovali v pátek 24. února 2023 všem dobrovolníkům, neziskovým organizacím, občanům metropole a dalším lidem, kteří již rok pomáhají a projevují solidaritu s ukrajinskými uprchlíky. Na pražském Hlavním nádraží byla také umístěna výstava Příběhy vděčnosti a socha „Dobrovolnice“, která má tuto nezištnou pomoc připomenout. Akce se uskutečnila přesně rok poté, co Rusko zahájilo vojenskou invazi na Ukrajině.

MHMP: Praha poděkovala dobrovolníkům, neziskovým organizacím a institucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Za účasti představitelů Prahy, zástupců různých organizací a dalších hostů se dnes uskutečnilo poděkování dobrovolníkům, neziskovým organizacím a lidem, kteří pomáhali a stále pomáhají ukrajinským uprchlíkům, jež byli nuceni uprchnout ze své země kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Ta začala přesně před rokem, tedy 24. února 2022.

„Vážím si každého, komu nebyl osud lidí prchajících před tímto krutým válečným konfliktem lhostejný. A děkuji všem, kteří lidem v nouzi pomohli – od profesionálů ze všech složek integrovaného záchranného systému, přes pracovníky neziskových organizací po dobrovolníky z řad obyvatel Prahy i jiných měst. Dokázali, že masarykovské ideály humanity, které stály u zrodu naší republiky, nejsou přežité a žijí dál,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Všem dobrovolníkům i organizacím, kteří se zapojili do pomoci dospělým, dětem i seniorům prchajícím před válkou, patří za Prahu obrovské díky. Výzvy, které před námi na počátku stály, byly v tu chvíli nepředstavitelné. Zdolat se nám je podařilo jen díky neuvěřitelné součinnosti všech, kteří se dokázali semknout a být ve správnou chvíli tam, kde to bylo potřeba. Bez osobního zapojení mnohých Pražanů, dobrovolníků, krizového řízení města, řízení města na základě dat a zapojení dobrovolnických organizací a spolupráci krajů by se postarat o téměř 170 tisíc osob v Praze a Středočeském kraji nepodařilo,“ dodává Zdeněk Hřib I. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

V rámci poděkování v jižní části Fantovy budovy byla také zahájena panelová výstava fotografií nazvaná „Příběhy vděčnosti“, která zde bude k vidění po dobu 14 dní. „Příběhy vděčnosti“ jsou přímou reakcí na aktuální válečnou situaci na Ukrajině a s ní spojený příliv uprchlíků.

Výstava ukazuje šest autentických příběhů ukrajinských uprchlíků i Pražanů, kteří se rozhodli uprchlíkům pomáhat. Jednotlivé lidské osudy jsou zachyceny prostřednictvím dokumentárních fotografií a osobních výpovědí. Fotografie, jejichž autorkou je uznávaná dokumentární fotografka několikrát oceněná v soutěži Czech Press Photo Alžběta Jungrová, vznikaly v rámci loňského května na různých lokacích, například na Hlavním nádraží, náměstí Václava Havla, ve studiu Rádia Ukrajina či na Střeleckém ostrově. Je zde také umístěna menší výstava autentických fotografií od dobrovolníků, která přibližuje atmosféru a dění, které se na Hlavním nádraží odehrávalo v rámci loňského roku.

„Solidarita českých občanů s lidmi prchajícími před válkou byla a je obdivuhodná. To, kolik se zapojilo dobrovolníků nejen tady v Praze, ale i ve Středočeském kraji a celé republice, mě dojímá dodnes. Bez nich a jejich obětavosti by se situace nedala vůbec zvládnout. A hlavně díky nim se uprchlíci z Ukrajiny cítili vítaní, přijímaní a díky pomoci dobrovolníků netápali, co a jak zařídit. Úžasné pak je, že řada dobrovolníků pomáhá se zvládáním migrační vlny dodnes. A já chci všem vyseknout opravdu hlubokou poklonu a vyjádřit co největší dík,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Kromě toho se také ve večerních hodinách rozsvítí Petřínská rozhledna do barev ukrajinské vlajky, tedy modré a žluté. Dále byla na Hlavním nádraží umístěna socha „Dobrovolnice“, která připomíná pomoc Ukrajincům ze strany institucí i obyčejných lidí.

„Pražské hlavní nádraží se na několik měsíců stalo klíčovým místem pomoci. Museli jsme ve velmi krátkém čase zajistit azyl tisícům prchajících rodin a zároveň bezproblémový chod nejvytíženějšího nádraží v Česku. Podařilo se to jen díky maximálnímu nasazení všech zapojených institucí a dobrovolníků. Za to všem moc děkuji,“ popisuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

V souvislosti s připomenutím připravila Galerie hl. m. Prahy program Světlo pro Ukrajinu, který se skládá z výtvarných dílen, čtení pro děti, charitativního jarmarku a dalších akcí v budovách této instituce po celé metropoli, a to až do pátečních 18:00 hodin. Více na stránkách: https://www.ghmp.cz/.

Pro uprchlíky začalo bezprostředně po invazi Ruska na Ukrajinu sloužit Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajincům, kde si mohou nově příchozí zajistit dočasnou ochranu. V prosinci minulého roku zahájilo provoz také Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny. To slouží Ukrajincům pro řešení různých životních situací týkajících se bydlení, zdraví nebo například vzdělávání jejich dětí. Centrum je umístěno ve třetím patře budovy Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajincům ve Vysočanech.

Rok od ruské invaze eviduje OSN na evropském území bezmála pět milionů ukrajinských držitelů dočasné ochrany nebo obdobného statusu. Nejvíce speciálních víz, celkově přes 1,5 milionu, dosud udělilo Polsko. Na třetím místě je s přibližně 480 tisíci případy právě Česká republika. V české metropoli je v současné době téměř 122 tisíc registrovaných uprchlíků, přičemž se jedná převážně o matky s dětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne