MHMP: Praha svěří městské části prázdný objekt v Písnici pro vybudování nové základní školy

14.04.2021 18:02

Budova bývalého Středního odborného učiliště potravinářského v Písnici by měla být podle pondělního usnesení Rady hl. m. Prahy svěřena do správy městské části Praha – Libuš. Ta s pomocí nově získané budovy bude moci zvýšit kapacitu základního školství na svém území. O svěření bude ještě v dubnu rozhodovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

MHMP: Praha svěří městské části prázdný objekt v Písnici pro vybudování nové základní školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Městská část Praha-Libuš je dynamicky se rozvíjejícím územím na okraji Prahy, kde budou v budoucnu stát tři stanice nové linky metra D. V současné době jsou zpracovávány dvě územní studie, které řeší budoucí rozvoj kolem stanic metra D Libuš a Písnice. Počet obyvatel by zde měl vzrůst z dnešních 10 000 až na 15 000.

„Jsem rád, že původní majetek sloužící byť ke středoškolskému zázemí bude i nadále sloužit ke školskému účelu. Z pohledu využití majetku se jedná o mnohem úspornější variantu, než kdyby šlo o výstavbu nového objektu a hledalo se separátní využití tohoto současného. Obecně s rozrůstáním Prahy se zvyšuje poptávka napříč městskými částmi po budovách, které by mohly sloužit právě školskému účelu. Jenže s ohledem na technickou náročnost mnohých staveb je často těžká realizovatelnost formou přestavby již stojících budov kolaudovaných k jinému účelu,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Vzhledem k tomu, že v Praze rapidně roste počet žáků mateřských a základních škol, nejen kvůli dorůstajícím ročníkům, ale i rezidenčnímu developmentu, musíme v některých městských částech vypovídat smlouvy se soukromými subjekty. V letošním roce chceme dosáhnout po dohodě s městskými částmi i systémového řešení, kde bychom v rámci Statutu hlavního města limitovali maximální délku pronájmu školských budov magistrátem i městskými částmi na pět let,“ doplnil radní pro oblast školství Vít Šimral.

Demografické studie již nyní potvrzují nedostatek míst v předškolním a školním vzdělání a tento trend bude pokračovat i do budoucna. Svěřením budovy zaniklého SOU v Písnici získá městská část Praha - Libuš nové prostory, které v budoucnu poslouží pro základní školu. Nyní bude od září do této budovy dočasně umístěna Střední škola G.A.P. education, která dosud sídlí v prostorách základní školy. Městská část takto od září získá šest nových tříd a do budoucna dalších až osm kmenových tříd.

„Každý rok otevíráme dvě až tři nové třídy v základních školách. Již dnes máme deficit 200 míst, tedy osm tříd, což je shodou okolností kapacita budovy po bývalém SOU potravinářském v Písnici,“ dodal Jiří Koubek, starosta MČ Praha-Libuš a zastupitel hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…