MHMP: Pražská tržnice hostí festival UKAUKRAJINU

05.05.2022 11:19 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 5. května bude Pražská tržnice bude patřit ukrajinské kultuře a gastronomii. V odpoledních hodinách se zde uskuteční festival UKAUKRAJINU!, který kromě hudby nabídne autentické speciality ukrajinské kuchyně. Akci pořádá Pražská tržnice a Spolek Archetyp - Farmářská tržiště Praha. Vstupné je dobrovolné a výtěžek poputuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům.

MHMP: Pražská tržnice hostí festival UKAUKRAJINU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„V návaznosti na otevření stálého foodtrucku s ukrajinskou kuchyní ve Food Truck Pointu v Pražské tržnici se zrodil i tento nápad na festival, který představí ukrajinskou kulturu. Jsem rád, že se nápad podařilo obratem realizovat a rád bych tímto všechny pozval na skvělé jídlo i hudební program, který nás čeká,” říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, který má Pražskou tržnici na starosti.

Ve veřejných prostorech Pražské tržnice budou návštěvníci moci ochutnat typická jídla ukrajinské kuchyně nebo pivní speciál od Pivovaru Cobolis uvařený s odkazem na situaci na Ukrajině. Nebude chybět ani iniciativa “Nejsi sám” Olgy Martynovské, vítězky a porotkyně MasterChef Ukrajina. Gastronomickou sekci festivalu zaštiťuje Spolek Archetyp, pořadatel farmářských trhů na Náplavce či Kubánském náměstí.

V hudební části programu vystoupí řada ukrajinských hudebníků i tanečníků žijících dlouhodobě v ČR i těch, kteří z Ukrajiny prchli v minulých týdnech před válkou.

„Rozhodli jsme se Ukrajinu přidat na mapu pražských festivalů, zaměřených na nejrůznější kulturní a gastronomické okruhy. Důvody jsou zjevné - chceme naše Ukrajince podpořit nejen finančně, ale hlavně morálně. Nabídnout jim možnost nakrátko si odpočinout v jejich těžké situaci, cítit se "jako doma" a ostatním umožnit bližší seznámení s kuchyní a hudbou země, jejíž občané již před válkou tvořili největší skupinu cizinců v Česku,” komentuje za pořadatele festivalu Michal Tošovský, programový ředitel Pražské tržnice.

Vstupné na akci je dobrovolné a výtěžek z něj poputuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům, která v Česku pomáhá uprchlíkům již od roku 1991. Aktuálně OPU poskytuje potřebnou pomoc ukrajinským občanům, která by nebyla možná bez finančních příspěvků dárců.

V Pražské tržnici kromě toho dlouhodobě působí i Šatník Nory Fridrichové, který nabízí materiální pomoc ukrajinským utečencům i místním rodičům samoživitelům, nebo speciální kontaktní místo Úřadu práce určené pro Ukrajinské občany.

Program:

16:15-16:45 OL

17:15-17:45 Ania Kovtun

17:45-18:15 taneční vystoupení Al-Sarris Dabkeh

18:15-18:30 BIRDSY & the band: Timur Berezhnoi, Constantin Syrovatsky, Ioannis Avramidis

19:00-19:30 Hardy orchestra

20:00-21:00 Atmasféra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …