MHMP: Pražské Re-Use centrum vznikne v Pražské tržnici

18.01.2018 7:31

Hala č. 23 v Pražské tržnici byla dnešním rozhodnutím Rady hl. m. Prahy vybrána jako místo, kde bude vybudováno pražské Re-Use centrum.

MHMP: Pražské Re-Use centrum vznikne v Pražské tržnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Hala není v současné době využívána, disponuje dostatečným prostorem i parkovištěm a je dobře dopravně dostupná. Před umístěním Re-Use centra bude kompletně rekonstruována.

Do Re-Use centra budou ze sběrných dvorů provozovaných hlavním městem Prahou sváženy předměty, které nejsou odpadem a které je možné opět použít. Jde například o zařízení a vybavení domácnosti, nábytek, knihy, kočárky, dětská kola, nádobí, hračky a podobně. Po dovezení budou věci obsluhou centra roztříděny, naceněny v řádech jednotek až nižších stovek korun a pak nabídnuty k opětovnému užití.

V plánu je i navázání spolupráce s charitativními organizacemi, dětskými domovy, azylovými domy, muzei a podobně, kterým bude možné nashromážděný materiál také poskytnout k dalšímu smysluplnému využití. Budou tu také pořádány ekologické akce a semináře, které by mohli navštěvovat žáci a zástupci škol, školek, zájmových sdružení a jiných organizací.

Vznik pražského Re-Use centra je podpůrným opatřením pro postupné plnění cílů spojených s předcházením vzniků odpadů a omezováním jejich množství na území hlavního města. Praha si zde bere inspiraci u dalších evropských metropolí, která již Re-Use centra několik let provozují, zatímco hlavnímu městu dosud chybělo.

„Inspirovala nás Vídeň, kde tamní Re-Use centrum Tandler velmi dobře funguje a stalo se i novou turistickou atrakcí,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…