MHMP: Pronajmeme byty hlavně podporovaným profesím, rodinám v bytové nouzi a duševně nemocným

04.08.2020 14:32

Pražští radní rozhodli o způsobu využívání bytového fondu v roce 2020. Díky zvyšujícímu se tempu oprav bude v tomto roce dohromady možné obsadit až 470 bytů. Město chce pronájmem městských bytů za dostupnou cenu pomoci podporovaným profesím, rodinám a jednotlivcům v bytové nouzi a lidem s duševním onemocněním, kteří dokážou žít samostatně nebo s podporou ze strany odborníků.

MHMP:  Pronajmeme byty hlavně podporovaným profesím, rodinám v bytové nouzi a duševně nemocným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Radní stanovili, že 45 % bytů, které město bude mít tento rok k dispozici, bude pronajato zástupcům podporovaných profesí, jako jsou učitelé, strážníci či zdravotníci. 30 % by mělo být pronajato rodinám v bytové nouzi s potřebou podpory (např. rodinám z ubytoven), 15 % bytů město vyčlení na podporu reformy péče o duševní zdraví, na níž hlavní město Praha spolupracuje, a 10 % bytů jednotlivcům v bytové nouzi. Zbytek bytů připadne seniorům nad rámec seniorských bytů, kterých má město téměř 750.

„Snažíme se o vyváženou bytovou politiku. V době, kdy vznikla naše koalice, byla zhruba jen čtyři procenta městských bytů využita na sociální bydlení, což je žalostně málo. Proto počet sociálních bytů významně navyšujeme a zajišťujeme důstojné bydlení například rodinám z ubytoven. Zároveň ale nezapomínáme na pomoc podporovaným profesím, které jsou nezbytné pro fungování města,“ zdůvodňuje rozhodnutí radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

„Považuji za velmi důležité, aby město hledalo cesty k zajištění důstojného bydlení lidem ohroženým bytovou nouzí z důvodu nízkých příjmů, ke kterým patří mimo jiné i lidé závislí na nízkém starobním nebo invalidním důchodu. Bydlení je základní podmínkou, aby mohly být uplatněny komunitní sociální služby, na jejichž rozvoji dlouhodobě pracujeme a které umožní znevýhodněným lidem zapojit se do běžného života,” dodává radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…