MHMP: Rada hl. m. Prahy odprezentovala 100 dní své práce

25.02.2019 19:38

Magistrátní koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě seznámila občany s dosavadními výsledky své práce.

MHMP: Rada hl. m. Prahy odprezentovala 100 dní své práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Za nejzásadnější úspěchy považuje přípravu rozpočtu investic v historicky nejvyšším objemu 19,4 mld. Kč, uzavření memoranda k urychlení výstavby Pražského okruhu, tzv. části 511, zajištění odškodnění obětí pádu Trojské lávky a skutečnost, že Magistrát hl. m. Prahy vypsal výběrové řízení na koordinátora otevřených dat. Rada je složená z odborníků na přidělenou problematiku, jednotlivé gesce se těsně prolínají a na vyřešení situací musí radní úzce spolupracovat - třeba v oblasti řešení dlouhodobých problému krize dostupnosti bydlení, územního rozvoje, dopravy, legislativy i ochrany životního prostředí a bezpečnosti.

Primátor Zdeněk Hřib jako zásadní úspěch shledává nastavení fungujícího procesního a strategického řízení rady. „Beru si jako osobní úkol, abych dohlédnul na to, že Praha funguje jako jeden celek, a také chci, aby byla ještě více otevřená směrem k občanům. V předchozích letech toto nefungovalo a byl to největší kámen úrazu. Budu dohlížet nad implementací věcí z půlročního plánu, který jsme představili v nedávné době. Půlroční plán je skvělý kontrolní mechanismus nad celou radou a přirozeně zvyšuje její akceschopnost,“ řekl Zdeněk Hřib. Dále také upozornil na uskutečněnou restrukturalizaci odboru IT, provedení bezpečnostní kontroly dle varování NÚKIB k technologiím Huawei/ZTE a zahájení jednání se starosty o rozvoji severní části Prahy nebo pověření radou k vyjmutí dodatku ze smlouvy o partnerských městech Prahy s Pekingem o uznání politiky jedné Číny.

První náměstek primátora Petr Hlaváček společně s náměstkem primátora pro dopravu Adamem Scheinherrem a Institutem plánování a rozvoje shledávají jako zásadní posun města vpřed předložení koncepční rozvahy železničního mostu na Výtoni. Došlo také k uspořádání pracovního stolu s developery a pravidelné prezentace variant průchodnosti SOKP (Silniční okruh kolem Prahy) a momentálního právního stavu koaličním zastupitelům.

V oblasti dopravy, která byla v předchozích letech palčivým problémem Prahy, dále Adam Scheinherr akcentuje podpis memoranda k urychlení výstavby Pražského okruhu, části 511. Uzavřena byla také iniciální dohoda s vlastníky pozemků okolo stanice metra D Nádraží Krč, která je zásadním bodem pro odstartování výstavby metra D. Dále také upozorňuje na zprovoznění vytíženého mostu v Bubenské ulici na Severojižní magistrále. Náměstek Scheinherr ke své gesci řekl: „Hned v prvních týdnech ve funkci se podařilo rozhýbat jednání okolo Pražského okruhu. Otevřená spolupráce se starosty městských částí a ministerstvem dopravy se vyplatila a je to cesta, kterou rozhodně půjdeme i dál. Domluvili jsme se na postupu při výkupu pozemků klíčového úseku Pražského okruhu a došlo k dohodě o realizaci ochranných zelených pásů. Budou širší, než stanovuje zákon, a ohleduplnější k Pražanům a celému okolí okruhu.“

Náměstek Petr Hlubuček zavedl opatření pro zlepšení kvality ovzduší a připravil podmínky pro výstavbu ekonomického a ekologického vodovodu v Botanické zahradě hl. m. Prahy, nového pavilonu goril v zoo a zasloužil se o významnou podporu strážníků Městské policie Praha. „Od 1. ledna 2019 byl strážníkům Městské policie Praha zvýšen rizikový příplatek z 6 000 na 7 500 korun. Toto zvýšení schválila nová rada v rámci rozpočtu hlavního města Prahy. Vzhledem k tomu, že se město dlouhodobě potýká s nedostatkem policistů, věřím, že toto zvýšení příplatku pomůže zvýšit atraktivitu profese strážníka,“ uvedl náměstek Hlubuček.

Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí, je rád, že bylo možné zkrotit běžné výdaje ve prospěch investic, připravit a schválit rozpočet investic v historicky nejvyšším objemu a vyčlenit půl miliardy korun na investiční záměry v městských částech.

Radní Hana Kordová Marvanová za největší úspěchy považuje již zmiňované uzavření dohody s pojišťovnou Kooperativa o poskytnutí plnění z pojištění Technické správy komunikací hl. m. Prahy obětem pádu Trojské lávky, zpracování legislativního záměru zavedení předkupního práva obcí na nemovité věci ve vlastnictví státu nebo stanovisko Prahy k řešení problematiky poskytování krátkodobého ubytování.

V oblasti majetku radní Jan Chabr zmínil vypovídání nájmů nepoctivým směnárnám a obchodům s předměty, které dělají městu ostudu. Praha aktuálně dále rozvíjí realitní portál, který nabídne kompletní přehled o městském majetku, a po několika letech také došlo k dohodě zainteresovaných stran a začne se opravovat terasa Domu bytové kultury Budějovická.

Radní Milena Johnová operativně zajistila zkvalitnění zimních opatření a současně zahájila činnost skupiny pro ukončování bezdomovectví. Zahájila také pravidelná setkání radních městských částí odpovědných za sociální péči a přípravu transformace péče o ohrožené děti v Praze.

V oblasti kultury radní Hana Třeštíková považuje za největší úspěch uvedení nového nočního starosty do funkce, zahájení pravidelných setkání radních městských částí odpovědných za kulturu a nastavení prvních kroků pro lepší dostupnost kultury všem (např. v podobě prvních představení zdarma pro seniory).

Za gesci školství radní Vít Šimral akcentuje zejména vstup Prahy do prestižní organizace studentské mobility Xarxa a otevření Kontaktního centra pro české a zahraniční podnikatele. Za pokrokovou záležitost považuje uspořádání první veřejné komise Rady hl. m. Prahy, jmenovitě Komise pro sport a sportovní granty.

Zásadním posunem Prahy vpřed je také fakt, že magistrát vypsal výběrové řízení na koordinátora otevřených dat, a to zásluhou radního Adama Zábranského. „Otevřená data jsou »nová ropa« a nové vedení Prahy v tom nechce být pozadu,“ říká Zábranský. Ten by také rád upozornil, že byly zrušeny kvóty v městském bytovém fondu pro soudce a státní zástupce. Byty chce město pronajímat pouze nízkopříjmovým veřejným profesím, seniorům a lidem v sociální tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…