MHMP: V Národním muzeu se o víkendu konal první Ples na kolečkách

16.12.2019 18:46

Hlavní město má za sebou vůbec první Ples na kolečkách. Ten se konal v sobotu 14. prosince od 19:00 hodin v nově zrekonstruované Historické budově Národního muzea. Akce byla určena nejen pro handicapované osoby, ale také pro jejich přátele, známé i pro širokou veřejnost. Slavnostního zahájení se zúčastnil také primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

MHMP: V Národním muzeu se o víkendu konal první Ples na kolečkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Cílem akce bylo umožnit lidem se speciálními potřebami účastnit se prestižní, pro lidi bez handicapu běžné, společenské aktivity. Organizátoři tak chtěli ukázat široké veřejnosti, že i se závažným postižením je možné prožít kvalitní a aktivní osobní i společenský život. Na ples nakonec zavítalo hned několik desítek handicapovaných lidí.

„Ples na kolečkách je první pražskou společensko-kulturní akcí skutečně pro všechny. Dorazili lidé, kteří využívají kompenzační pomůcky jako je mechanický či elektrický vozík, jejich kamarádi, příbuzní, ale i veřejnost. Jsem moc rád, že v rámci hlavní plesové sezóny dokáží plesat a bavit se i lidé se speciálními potřebami a že jim v tom můžeme pomáhat,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Na plese nemohla chybět mimo jiné kapela studentů a absolventů školy Jedličkova ústavu The Tap Tap, která návštěvníky provázela celým večerem. Většina z členů studuje, nebo už absolvovala, školy pražského Jedličkova ústavu.

Předtančení pak připravily členky tanečního oddílu Sportovního klubu vozíčkářů Praha, který podporuje sport handicapovaných již více než 25 let. Na programu byla také další předtančení a choreografie členů spolku Orbita Brno a zakladatelů spolku Bílá holubice Ostrava. Svoji choreografii předvedl baletní mistr a současně asistent Pražského komorního baletu Igor Vejsada s členkou spolku Bílá holubice.

„Osobně mě velice těší, že se všichni na plese výborně bavili a tančili bez rozdílu toho, zda byli na vozíku, nebo ne. Byla cítit uvolněná atmosféra a skvělá nálada. Věřím, že jsme tímto založili tradici a druhého ročníku se zúčastní ještě více hostů. Zároveň chci velice poděkovat primátorovi hlavního města Zdeňku Hřibovi a generálnímu řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi za to, že jsme tento ples vůbec mohli pro handicapované lidi připravit,“ dodala organizátorka akce Jitka Vaculíková.

Ples na kolečkách se konal pod záštitou primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba, který také Ples na kolečkách osobně zahájil. Hlavní město Praha se stalo generálním partnerem akce a pomohlo tím organizátorům založit tradici společenské akce, která v hlavním městě chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…