MHMP: Vážíme si veškeré pomoci v boji proti koronaviru a děkujeme za pomoc firmám i jednotlivcům

01.04.2020 19:38

Hlavní město si váží všech občanů, organizací, firem i univerzit, všech, kteří v rámci nouzového stavu nezištně pomáhají široké veřejnosti.

MHMP: Vážíme si veškeré pomoci v boji proti koronaviru a děkujeme za pomoc firmám i jednotlivcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Poděkování patří všem, kteří za zapojili do boje s novým typem koronaviru, ať už je to v podobě šití a darování roušek, dodání potřebného materiálu či nabídky svých služeb. Mezi lidmi a organizacemi se objevila velká solidarita, která pomáhá téměř ve všech sférách života Pražanů. Nabídky pomoci navíc každý den přibývají.

Konkrétně například Celní správa ČR darovala hl. m. Praze zabavený líh, který je potřebnou ingrediencí k výrobě dezinfekce, a do pomoci se zapojilo České vysoké učení technické (ČVUT), které potřebnou dezinfekci z lihu vyrobilo. Hlavní město dezinfekci distribuuje složkám Integrovaného záchranného systému, organizacím i jednotlivým městským částem. ČVUT také darovala Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy respirátory, které splňují parametry stále nedostatkového typu FFP3. Suroviny pro dezinfekci poskytla také společnost Dr. Müller pharma.

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Do pomoci se zapojily i další univerzity. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) darovala zdravotníkům ochranné štíty, rukavice a brýle ze svých laboratoří. Od Technické univerzity v Liberci Praha získala nanotextilii, která se použije jako filtr do látkových roušek. Praha jimi vybaví zejména roušky od šiček české společnosti TIMO, kde si hlavní město společně s Dopravním podnikem roušky objednalo. A univerzity poskytují také své mediky, kteří pomáhají například na mobilních i stacionárních odběrových místech.

Praha děkuje také občanům a firmám za darované látky, které magistrát dává dobrovolníkům na šití roušek pro potřebné. Dodané roušky se sterilizují v Nemocnici Na Františku a v Poliklinice VFN Karlovo náměstí a následně se distribuují do domovů pro seniory a potřebným - například i seniorům, kteří jsou doma v karanténě. Občané mohou roušky nosit do stanu Českého červeného kříže na Mariánském náměstí každý den od 9:00 do 18:00 hodin. Přijímají se roušky ze stoprocentní bavlny, ideálně bez gumiček, což však není podmínkou. Lidé takto darovali za několik dní téměř 8 tisíc roušek. K darování se připojilo i velké množství vietnamských spoluobčanů, například pan Van Tieng Nguyen daroval 700 ručně šitých látkových roušek, které hlavní město předá do Centra sociálních služeb Praha.

Dalších 50 látkových roušek ušila a darovala paní Helena Šindelářová. Michael Krejčí ze společnosti ADART COMPUTERS s.r.o. daroval několik tisíc chirurgických roušek a advokát Tomáš Černý poskytl zdarma dalších 100 000 chirurgických roušek. Šité roušky poskytla také společnost HOP ON HOP OFF.

Další společnosti darovaly látky, šicí stroje a další potřebné vybavení. Společnost Ikea poskytla dobrovolníkům látky, ložní prádlo, boxy a vybavení ubytovacích zařízení, společnost Bushman Česko poskytla 300 metrů látky k šití roušek, firma Nata_liii látky pro šití roušek a společnost Adolfeen šicí stroj pro dobrovolníky. Látky pro šitá roušek poskytla například i pražská zastupitelka Eva Horáková.

Soukromé firmy dodávají například i potraviny, pomáhají zajišťovat zásobování pro seniory a zajišťují také materiální vybavení i služby v kempech pro osoby bez domova. Díky této solidaritě mohl vzniknout kupříkladu Kemp na Císařském ostrově, do kterého společnost Mall.cz poskytla zdarma stany, společnost MANA pak darovala tisíc kusů nutričně kompletního jídla a o zázemí či přípojky a další vybavení se postaraly společnosti Metrostav, Pražské vodovody a kanalizace, Karavany Česko, Pražské služby, Dopravní podnik hl. m. Prahy nebo Betonárna TBG Metrostav.

Firma Select Automotive s. r. o. poskytla zdarma k použití elektrickou dodávku i s řidičem na rozvoz ochranných pomůcek po Praze. Firma ABUS PAP s.r.o. darovala pro registry vozidel a řidičů 1000 kusů jednorázových rukavic a 10 balení dezinfekčních ubrousků na povrch.

Díky společnosti Invia a Život 90 pak může bez problémů fungovat seniorská linka pomoci na čísle 800 160 166, na kterou se mohou obracet potřební z celé Prahy. Služby Rohlík.cz, Košík.cz a lékárna Pilulka.cz poskytují závoz potravin, speciální balíčky či dovoz léků bez receptu, a to za zvýhodněných podmínek s dopravou zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…