MMR: Děti potkají legendární Čtyřlístek, dospělí si dají do těla. Češi a Bavoři společně vybudovali stovky kilometrů turistických tras

25.06.2022 14:29 | Tisková zpráva

Třináct. Tolik vybraných projektů nabízí nová mapa „Vzorové projekty přeshraniční spolupráce v česko-bavorském pohraničí v období 2014–2020“, kterou připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

MMR: Děti potkají legendární Čtyřlístek, dospělí si dají do těla. Češi a Bavoři společně vybudovali stovky kilometrů turistických tras
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Týkají se mnoha odvětví. Figurují mezi nimi projekty z oblastí vědy a výzkumu, ochrany životního prostředí, vzdělávání, cestovní ruchu nebo institucionální spolupráce.

„Protože se blíží doba prázdnin a dovolených, máme pro vás zajímavé tipy na výlety. Díky přeshraniční spolupráci jsme dovedli do zdárného konce například Zlatou stezku, která je se svými 285,3 kilometry nejdelší turistickou trasou v Česku,“ vysvětlil náměstek pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád. Doplnil také, že vede z Českých Žlebů nacházejících se na hranici Bavorska a Jihočeského kraje až do Chodové Plané ležící na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje a že spolu s přeshraničními úseky dává na dohromady 631 kilometrů moderních tras.

Do realizace projektů se zapojil i Mikroregion Šumava-západ. Vybudoval několik naučných stezek v rámci projektu s poetickým názvem „Putování srdcem Evropy bez hranic.“ Jsou opatřeny QR kódy, díky kterým se turisté mohou dozvědět mnoho zajímavostí o regionu. QR kódy ale modernizace nekončí. Pokud si turisté nebudou s čímkoli vědět rady, mohou využít služeb informačního centra v šumavské Modravě.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Nositelé projektů nezapomněli ani na děti. Nedaleko Tachova se táhne dětská naučná stezka směrem na Světecký vrch, kde turisty provede populární Čtyřlístek. Myšpulín a jeho přátelé seznámí děti i dospělé s geologickou historií naší země. Unavené ratolesti si mohou sednout do dinosauří lebky a pořídit si nezapomenutelnou fotku. Na své si přijdou i milovníci výšek a výhledů. Společný projekt vdechl nový život věži zříceniny hradu Starý Herštějn na Domažlicku. Ta nabízí impozantní výhledy na Český les a sousední Bavorsko.

Rokem 2021 spolupráce zdaleka nekončí. „Češi a Bavoři se společně intenzivně připravují i na novou výzvu v podobě programu Interreg Bavorsko – Česko 2021–2027,“ uvedl Zdeněk Semorád. Pro tento program je připraveno téměř 100 mil. EUR. Navíc byl mezi prvními třemi přeshraničními programy, které Komise schválila. Má pět priorit: výzkum a přenos znalostí, přizpůsobení se změně klimatu a ochrana životního prostředí, vzdělávání, kultura a udržitelný cestovní ruch a lepší správa spolupráce.

Program Interreg Bavorsko – Česko 2021-2027 bude slavnostně zahájen 22. září 2022 s tím, že žadatelé mohou předkládat návrhy svých projektů do 14. prosince 2022.

Vzorové projekty přeshraniční spolupráce v česko-bavorském pohraničí v období 2014–2020:

mapa

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…