MMR: Nové výzvy zlepší bezbariérovost měst a obcí, připraveno máme 15 milionů

16.01.2023 17:56 | Tisková zpráva

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dvě nové výzvy pro rok 2023, které se zaměřují na zajištění bezbariérovosti v domech s pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů. Pomohou také s distribucí euroklíčů a osazením eurozámků.

MMR: Nové výzvy zlepší bezbariérovost měst a obcí, připraveno máme 15 milionů
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Chceme zajistit svobodný a pohodlný pohyb v městských a obecních budovách pro všechny skupiny obyvatel, a to včetně těch se sníženou schopností pohybu a orientace. Pro ně bohužel zůstává celá řada veřejných institucí a služeb nepřístupná. Jedná se o budovy úřadů, škol, sociálních a zdravotních služeb, které byly postaveny v době, kdy povinnost zajistit bezbariérové užívání staveb ještě neukládal zákon,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

První výzva (ZDE) z programu Bezbariérové obce od roku 2017 cílí na podporu projektů, které se zaměřují na odstraňování bariér v budovách městských a obecních úřadů a v budovách domů s pečovatelskou službou. Podpoří vznik bezbariérových vstupů do budov, odstranění bariér v interiérech, bezbariérové úpravy WC a sociálních zařízení i budování zvedacího zařízení.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí

Ve výzvě je připraveno 10 milionů korun. Dotaci je možné čerpat do výše 50 % uznatelných skutečně vynaložených nákladů a žádat o ni mohou obce, jejichž záměry bezbariérových tras schválil Řídící výbor Národního rozvojového programu mobility pro všechny.

Druhá výzva (ZDE) zajistí osobám se sníženou schopností pohybu a orientace na celém území ČR rychlou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení tím, že tato zařízení osází jednotným eurozámkem a zajistí distribuci euroklíčů. Euroklíč je univerzální klíč určený pro osoby se zdravotním postižením, který slouží k dostupnosti WC, výtahů, plošin a podobných zařízení osázených jednotným eurozámkem, a to jak v České republice, tak i dalších státech EU.

Výzva podpoří projekty celkovou částkou 5 milionů korun. O dotaci, která bude poskytována až do výše 100 % skutečně vynaložených nákladů, mohou žádat nevládní neziskové organizace, které budou zajišťovat realizaci projektu.

V obou výzvách je o dotaci možné žádat do 10. března 2023 do 12.00. Nejzazší termín ukončení realizace akce je stanoven do 31. prosince 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…