MMR: Veřejné zakázky v dopravě budou více myslet na ekologii

23.12.2020 22:34

Vláda na svém jednání schválila zákon o podpoře nízkoemisních vozidel prostřednictvím zadávání veřejných zakázek a veřejných služeb v přepravě cestujících. Zákon byl připraven ve spolupráci s Ministerstvem dopravy.

MMR: Veřejné zakázky v dopravě budou více myslet na ekologii
Foto: wikipedia
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Na silnicích se tak výrazně zvýší počet ekologických vozidel používaných státem, kraji či obcemi. Rovněž se výrazně navýší počet ekologických vozidel používaných dopravci k zajišťování dopravní obslužnosti. Veřejný sektor půjde v tomto směru soukromému příkladem.

„Zákon stanovuje minimální podíly nízkoemisních vozidel a vozidel s nulovými emisemi při zadávání veřejných zakázek a při pořizování veřejných služeb v přepravě cestujících. Snažíme se dělat naši dopravu ekologičtější,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Návrh zákona byl konzultován se zástupci ostatních resortů, úřadů a samospráv v rámci Pracovní skupiny pro revizi směrnice o čistých vozidlech Ministerstva pro místní rozvoj a následně v rámci meziresortního připomínkového řízení.

Zákon se vztahuje na smlouvy uzavřené na nadlimitní veřejné zakázky a veřejné služby v přepravě cestujících při překročení stanovené prahové hodnoty, a to ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do 31. prosince 2030. Výše minimálních podílů ekologických vozidel v prvním sledovaném období (do konce roku 2025) je pro osobní automobily a lehká užitková vozidla 29,7 %, pro autobusy 41 % a pro nákladní automobily 9 %. V následujícím sledovaném období (do konce roku 2030) budou tyto podíly dále navýšeny. Poloviny podílu stanoveného pro autobusy bude muset být dosaženo bezemisními vozidly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…