MO ČR: Do Iráku odletí druhá část munice

16.11.2015 20:18

Ve středu 18. listopadu 2015 se náměstek ministra obrany Jakub Landovský na letišti v Pardubicích zúčastní nakládky a odletu dodávky vojenského materiálu, který je darem České republiky za účelem podpory iráckých ozbrojených a bezpečnostních sil a zprostředkovaně také kurdské regionální vlády.

MO ČR: Do Iráku odletí druhá část munice
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Přepravu vojenského materiálu, která proběhne v několika letech mezi 16. až 24. listopadem 2015, zajistí USA a Velká Británie. Část daru bude směřována irácké armádě, část kurdským ozbrojeným silám. Celkem půjde o 10 milionů nábojů do samopalů a 5000 ks ručních granátů.

První část daru byla dopravena do Iráku s pomocí ozbrojených sil Kanady v září a v prosinci roku 2014. Jednalo se o 8 milionů nábojů do kulometů a 5 tisíc kusů střel do pancéřovek RPG7. Pomoc byla se souhlasem centrální irácké vlády směřována přímo kurdské regionální vládě v Erbílu.

Celková hodnota daru je necelých 41 milionů Kč.

Asistence iráckým ozbrojeným a bezpečnostním silám je jedním ze zásadních příspěvků ČR v boji proti Islámskému státu. Jak již bylo zmíněno v souvislosti s těmito dodávkami dříve, tento dar nijak neovlivní bojeschopnost Armády České republiky. Jde o výzbroj ze starších zásob, u které se, vzhledem k přezbrojování a modernizaci podle standardů NATO, nepředpokládalo její další využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …