MO ČR: Letouny JAS-39 Gripen jsou z Islandu zpět v ČR

30.08.2015 9:35

V pátek 28. srpna 2015 krátce po 15:30 přistálo na 21. základně taktického letectva Čáslav pět letounů JAS-39 Gripen, které byly vyčleněny k ostraze vzdušného prostoru Islandu. Let z mezinárodního letiště Keflavík trval zhruba tři a půl hodiny, stíhače doprovázel italský tanker KC-767, který každý z pilotů několikrát využil k doplňování paliva ve vzduchu.

MO ČR: Letouny JAS-39 Gripen jsou z Islandu zpět v ČR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

České letouny přistály na ostrovním státě 23. července 2015. První certifikační lety se uskutečnily ve dnech 27. a 28. července. Ostrou hotovost stroje zaujaly ve středu 29. července a plnění operačního úkolu trvalo do půlnoci 26. srpna. Čeští stíhači během mise realizovali 91 letů a ve vzduchu strávili více než 150 hodin.

Přímo na Islandu se pak s plněním úkolu seznámil na počátku tohoto týdne i ministr obrany Martin Stropnický v doprovodu 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Jiřího Balouna.

Úkolové uskupení ASICIPPN (Airborne Surveillance and Interception to meet Capabilities Iceland´s Peacetime Preparedness) působilo na Islandu v celkovém počtu do 70 osob. Ostatní příslušníci úkolového uskupení budou přepraveni zpět do České republiky v sobotu 29. srpna a v neděli 30. srpna. Materiál bude transportován za podpory švédské strany v rámci programu Strategic Airlift Capability ve dvou letech letounem C-17 Globemaster.

Úkolová uskupení tvořená primárně příslušníky 21. základny taktického letectva Čáslav střežila již v minulosti opakovaně vzdušný prostor pobaltských států, koncem loňského roku pak poprvé i vzdušný prostor Islandu. Nyní zde tedy čeští letci působili již podruhé a ve třetím čtvrtletí příštího roku se počítá s opětovným nasazením gripenů na Islandu.

„Příslušníci vzdušných sil úspěšným působením na Islandu znovu potvrdili svou vysokou připravenost a profesionalitu,“ konstatoval po návratu letounů zpět do České republiky náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…