MO: Co dělat při úniku čpavku? POKOS s chemiky zavítal do Ústeckého kraje

04.02.2016 21:52

Počátkem února se úspěšný vzdělávací program POKOS (Příprava občanů k obraně státu) přesunul z Libereckého kraje do Ústeckého, kde vojáci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany ve spolupráci s Odborem komunikace MO zavítali do základních škol v Lovosicích a Ústí nad Labem. Protože program opět připravovali chemici, zaměřili se v Lovosicích na praktické rady při mimořádných situacích, které mohou nastat v místní chemičce.

MO: Co dělat při úniku čpavku? POKOS s chemiky zavítal do Ústeckého kraje
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Chemici dětem vysvětlili, jak se zachovat při úniku čpavku, který má typicky štiplavý zápach, je velmi dráždivý, způsobuje slzení a poleptání dýchacích cest. „Je vhodné se v budově ukrýt ve vyšších patrech, utěsnit dveře, okna a další otvory. Ucpávky by přitom měly být vždy vlhké,“ vysvětlil náčelník chemické laboratoře nadporučík Dušan Trefilík a upozornil, že stát garantuje ochranné prostředky pouze obyvatelům do 18 let a lidem, kteří jsou umístěni ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Ti ostatní si tedy musí ochranné prostředky zajistit sami.

Liberečtí chemici také přiblížili dětem problematiku obrany a bezpečnosti s využitím praktických ukázek. Žáci si v průběhu programu procvičili poskytování první pomoci nebo nasazování ochranných masek a protichemických obleků. Zároveň se blíže seznámili s působením vojáků v zahraničních misích, prohlédli si vojenskou techniku, výstroj a zbraně.

Protichemický oblek, který vypadá trochu jako kosmický skafandr, samozřejmě přitáhl nejvíce dětské pozornosti i dotazů: „V ochranném obleku trávíme celé hodiny, aniž bychom si mohli dojít na záchod nebo se najíst. Pít se dá z láhve, která se dá připojit přímo k masce. Doplňovat tekutiny je důležité, protože se v obleku hodně potíme. Když už opravdu potřebujeme na záchod a nedá se to vydržet, máme v obleku absorpční pleny,“ odlehčil přednášku četař David Beránek.

V Ústí nad Labem i s náměstkem ústředního školního inspektora

POKOSu v ZŠ Vojnovičova v Ústí nad Labem se zúčastnil také Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora, který si spolupráci s resortem obrany pochvaloval: „Je úžasné, jakým způsobem armáda pracuje i na věcech, které zdánlivě pro ni nejsou úplně primární – s ohledem na úkoly, které plní – ale jsou nesmírně důležité. Za to je potřeba armádě vyslovit poděkování.“

Vzdělávací program Příprava občanů k obraně státu vychází z Koncepce přípravy občanů k obraně státu a od 1. září 2013 je součástí rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Jeho hlavní myšlenkou je seznámit děti i veřejnost s povinnostmi, které občanům České republiky vyplývají ve vztahu k obraně státu. Základní struktura je neměnná – zahrnuje informace o Armádě ČR, Severoatlantické alianci, zahraničních misích, vždy je součástí také zdravověda a povídání o chemické ochraně. V každém ze čtrnácti krajů ale děti vyučuje jiný – vždy nejbližší – vojenský útvar, který má možnost se při této příležitosti představit.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…