MPO: České letectví zakončilo úspěšný rok 2016 na veletrzích v čínských městech Zhuhai a Chengdu

09.11.2016 18:06

České firmy z oblasti všeobecného letectví se na začátku listopadu 2016 již potřetí představily na letošním největším čínském leteckém veletrhu Zhuhai Airshow 2016. Delegaci vedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, který vystoupil v rámci Airshow na fóru věnovaném všeobecnému letectví.

MPO: České letectví zakončilo úspěšný rok 2016 na veletrzích v čínských městech Zhuhai a Chengdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Český stánek byl v Zhuhai centrem pozornosti čínských návštěvníků nejen díky vystavenému letadlu ALTO 92, ale hlavně díky širokému spektru zaměření českých firem: od výroby letadel a leteckých motorů přes trénink pilotů až po technologie pro řízení letového provozu. Letectví (jako jedna z prioritních oblastí česko—čínské spolupráce) rezonovalo na všech jednáních náměstka Bärtla se zástupci provinčních vlád a čínských firem. Po Zhuhai Airshow navštívil náměstek Bärtl také město Chengdu v provincii Sichuan, kde na veletrhu West China International Fair 2016 slavnostně odhalil dva letouny Skyleader 600, jejichž výroba bude Sichuanu brzy zahájena.

Návštěva náměstka Vladimíra Bärtla začala 31. října 2016 v Guangzhou — hlavním městě jihočínské provincie Guangdong. Zde jednal o spolupráci s panem Tan Wangeng, prezidentem jednoho z největších čínských leteckých dopravců China Southern Airlines, které jsou součástí aliance Skyteam. Významné téma jednání byl rostoucí počet čínských turistů v České republice — po loňských téměř 300.000 čínských návštěvníků se za letošní rok očekává další výrazný růst. Se zástupcem tajemníka provinční vlády Guangdong panem Li Yiwei následně náměstek projednal aktivity českých firem na jihu Číny a rostoucí potenciál tohoto regionu pro obchodní a investiční výměnu. V Guangzhou proběhlo také úspěšné jednání s vedením čínské společnosti Longhao, která se soustředí na budování letišť a další infrastruktury všeobecného letectví v Číně. Firma je již zapojena do kontaktů s českými partnery, kteří mohou při budování sektoru všeobecného letectví v Číně nabídnout své kvalitní produkty a služby.

Hned na začátku Zhuhai Airshow 1. listopadu 2016 osobně přivítal Vladimír Bärtl na českém stánku administrátora Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC) pana Feng Zhengli a osobně mu poděkoval za podporu českých leteckých aktivit v Číně. Rok 2016 byl v tomto ohledu výjimečný: po přímém letu Praha — Peking byly letos zavedeny také přímé linky Praha — Šanghaj a Praha — Chengdu, české firmy Jihlavan Skyleader a Direct Fly získaly validace typových certifikátů pro prodej svých ultralehkých letadel (SL600 a ALTO 92) v Číně, letecká škola FAIR získala certifikaci pro trénink čínských komerčních pilotů v ČR a v neposlední řadě v říjnu 2016 do České republiky přicestoval viceadministrator CAAC Wang Zhiqing, který zde jednal o dalších perspektivách spolupráce obou zemí ve všeobecném letectví. Pod těmito úspěchy je podepsána spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, agentury CzechTrade, Ministerstva dopravy ČR a zejména Letecké amatérské asociace ČR, dále ve spolupráci s Česko—čínským leteckým spolkem, Smíšenou česko—čínskou komorou vzájemné spolupráce a dalšími partnery.

Při svém vystoupení v rámci Zhuhai Airshow načrtl Vladimír Bärtl všechny oblasti, kde Česká republika nabízí Číně v rámci všeobecného letectví spolupráci — tzv. české A—Z řešení pro Čínu nabízí například prodej a výrobu letadel včetně leteckých motorů, služby ve formě tréninku pilotů či produkty pro řízení a monitoring letového provozu. Na českém stánku v Zhuhai se v těchto oblastech prezentovaly společnosti FAIR, Shark, PBS Velká Bíteš, Direct Fly (včetně čínské společnosti Wanfeng — majitele vystaveného letadla ALTO), Řízení letového provozu, CS Soft, China Aviation Supplies Holding Company/China General Aviation Services (letadlo L410), Letecká amatérská asociace ČR a Česko—čínský letecký spolek.

Ve městě Chengdu navštívil náměstek Bärtl 3. listopadu 2016 veletrh West China International Fair 2016, kde se na českém stánku představili přední čeští skláři a zástupci potravinového sektoru. Na veletrhu náměstek slavnostně odhalil dva letouny SL600 od společnosti Skyleader, jejichž výroba pro čínský trh se připravuje v sichuanském městě Zigong. Kromě českého stánku navštívil náměstek také stánky Sichuan Airlines a společnosti Changhong, která je se svým výrobním centrem v Nymburku jedním z nejvýznamnějších čínských investorů v ČR. Na jednání s viceguvernérem provincie Sichuan panem Liu Jie ocenil Vladimír Bärtl bohatou spolupráci mezi provincií Sichuan a ČR v oblasti letectví: kromě výroby letounu SL600 se chystá také česko—čínský vývoj 6—8 místného letounu D6, od srpna úspěšně funguje přímá linka Praha — Chendu provozovaná Sichuan Airlines a FAIR brzy začne s tréninkem pilotů společnosti Sichuan Airlines v ČR. S viceguvernérem byla projednána také organizace Sichuan International Aviation and Aerospace Show, kde bude v příštím roce ČR partnerskou zemí a spoluorganizátorem. Náměstek Bärtl jako aktivní pilot vyjádřil přání se na této akci za rok proletět na v Zigongu vyrobených letadlech SL600.

Letectví bylo také významné téma při jednání se stranickým tajemníkem města Zigong panem Li Gang. Kromě plánované výroby SL600 v Zigong může ČR nabídnout technologie pro budování letišť pro všeobecné letectví nebo sdílet zkušenosti s otevíráním nízkého letového prostoru. Delegaci města Zigong budou všechny tyto zkušenosti a možnosti českého letectví prezentovány při její prosincové návštěvě ČR. Na závěr své cesty po Číně vystoupil 4. listopadu 2016 Vladimír Bärtl v Chengdu na 3rd China International General Aviation Industry Development Summit Forum a vyzval čínské partnery k realizaci stávajících projektů a další aktivní spolupráci s českým letectvím. Kromě Sichuan International Aviation and Aerospace Show bude ČR v roce 2017 připravovat rozsáhlou účast českých firem na leteckém veletrhu v čínském městě Xian. Do Prahy budou také v příštím roce pozváni zástupci čínského letectví na SVE—Čína Aviation Forum 2017. Spolupráce České republiky a Číny v oblasti letectví tedy úspěšně završila rok 2016 a připravují se již další neméně zajímavé aktivity pro rok 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…