MPO: Města, která vyhrála soutěž 5G, získají zadarmo experimentální rádiové kmitočty

06.02.2020 7:34

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo městům, jež zvítězila v 5G soutěži, plány, které by jim v zavádění nových technologií měly pomoci.

MPO: Města, která vyhrála soutěž 5G, získají zadarmo experimentální rádiové kmitočty
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Setkání se účastnili zástupci Bíliny, Plzně, Jeseníku, Karlových Varů a Ústí nad Labem. Tyto municipality zvítězily v soutěži o chytrá města, kterou MPO uspořádalo s Ministerstvem pro místní rozvoj. V příštích dvou letech dostanou lidé od města, kde žijí, vybrané služby postavené na chytrých sítích 5. generace. Díky nim se v daném území například zvýší bezpečnost či bude dostupnější kultura.

Náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko vítězným městům představil jednotlivé kroky implementace sítí 5G v České republice, jejíž plán schválila vláda letos v lednu. „Připravujeme rovněž 3. veřejnou soutěž programu na podporu výzkumu a experimentálního vývoje TREND, ve kterém plánujeme poskytování subvencí aplikovanému výzkumu a experimentálnímu vývoji aplikací provozovaným v sítích 5G,“ uvedl náměstek Petr Očko a dodal: „Také jsme navrhli snížit poplatky za kmitočty, které budou využívány pro experimentální účely, tento materiál je již v legislativním procesu.“

Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo o metodické, odborné a marketingové pomoci, která bude městům poskytnuta. Paralelně s realizací vítězných projektů vznikne platforma pro inovační spolupráci, v rámci které budou v daných městech pořádány inovační workshopy, hackathony a další relevantní akce pro odbornou veřejnost.

Realizace vítězných projektů bude ukončena do 31. března 2022. Získané poznatky a zkušenosti státní správa využije při přípravě metodického postupu rozvoje konceptu Smart Cities založených na technologiích sítí 5G.

Zástupci měst na setkání prezentovali své plány a připravenost projektových týmů. Informovali i o tom, jak mají projekty zakomponovány do celkových rozvojových záměrů města a v jakém rozsahu pomohou jejich obyvatelům.

Co jsou 5G sítě?

  • 5G sítě jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí velmi vysoké kapacity, tj. základní pilíř gigabitové společnosti.
  • Přínosem 5G sítí je cca desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy (řádově v jednotkách milisekund) či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení (až 1 milion na km2).
  • Na 5G sítích je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, Smart Cities, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360o videí či holografických telefonátů a projekcí.
  • Využívání standardu 5G bude provázet používání umělé inteligence, přenosových prostředků internetu věcí a analytické nástroje pro práci s velkými objemy big data.
  • 5G sítě mají za cíl vyjít vstříc potřebám celých odvětví. Počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje.
  • Předpokládá se, že díky 5G sítím na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.

Proč se 5G sítě zavádí?

  • 5G sítě představuje celosvětový fenomén. Je založen na bezdrátových vysokorychlostních technologiích a na sjednocování, tzn. konvergenci, mobilních a pevných sítí.
  • 5G sítě zajistí plošnou dostupnost datových služeb, vysokorychlostní komunikaci s pohybujícími se objekty a nabídnou také vysokorychlostní pevné připojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…