MPO a Clean Sky 2 podpořilo spolupráci s českými leteckými firmami

30.03.2016 18:24

Dne 29. března 2016 proběhl na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) workshop s názvem Clean Sky 2, kterému předcházelo podepsání Memoranda o porozumění mezi MPO a Clean Sky 2 Joint Undertaking.

MPO a Clean Sky 2 podpořilo spolupráci s českými leteckými firmami
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Memorandum v Praze podepsal za Českou republiku náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný a za Clean Sky 2 Joint Undertaking výkonný ředitel Eric Dautriat.

Joint Undertaking (JU) v oblasti Clean Sky je iniciativa Evropské Unie (EU), která přináší možnost přispět k významnému rozvoji v oblasti leteckého průmyslu, včetně jeho financování a to zejména se zaměřením na regionální firmy, které mají obrovský potenciál pro inovace a aplikovaný VaV.

Hlavním cílem podpisu Memoranda je zapojení významných regionálních, ale i globálních firem do této iniciativy EU a navázat spolupráci také na další růstová odvětví, nejen ICT, elektrotechniku a další KETs obory, ale rovněž oblast strojírenství. V rámci výzvy Evropské komise zaznamenalo vedení JU Clean Sky velmi hojnou účast České republiky. Z hlediska financování zde existují možnosti komplementárních aktivit s Evropskými strukturálními a investičními fondy (ESIF) a zapojení Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) jako doplňkového zdroje.

Podpis Memoranda by měl zahájit komunikační platformu s cílem zvýšit čerpání a předkládání projektů do specifických výzev Horizontu 2020 synergicky shodných s tématikou ESIF, konkrétně s OP PIK. Cílovou skupinou jsou velké firmy, univerzity, malé a střední firmy, ale i start-upy, které mají inovativní a jedinečné projekty, které se mohou velmi rychle etablovat na mezinárodním trhu a získat pro svůj rozjezd financování i investora.

Workshop probíhal v mezinárodním duchu a zahájil diskuzi se zahraničními experty v mnoha oblastech, například jak projekty připravit tak, aby byly atraktivní a prošly sítem konkurence. Tato aktivita je též snahou přiblížit žadatelům strukturálních fondů problematiku VaV v oblasti komunitárních programů. Současný stav zapojení českých firem na poli evropských programů v oblasti podpory internacionálního výzkumu a vývoje je zatím poměrně nízký. Workshopu se zúčastnilo 40 zájemců z řad stakeholderů, velkých i malých firem a rovněž zástupců státní správy, kteří usilují o vhodné nastavení metodiky a harmonizace, aby zajímavé projekty získaly zdroje financování.

Ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR se tímto podařilo otevřít komunikační platformu a technologickou iniciativu pro Clean Sky 2 a případnou aplikaci Seal of Excellence, která může být prospěšná jak ke zvýšení absorpční kapacity OP PIK, tak k implementaci další kategorie průmyslové revoluce Průmysl 4.0.

Víc informací o aktivitě Clean Sky najdete ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…