MPO a CzechInvest spustily nový web o brownfieldech v České republice

15.04.2023 16:13 | Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest spustily nový webový portál věnující se rozvoji brownfieldů. Bude sloužit jako centrální informační zdroj pro podporu obnovy a revitalizace zanedbaných a nevyužitých lokalit v České republice. Součástí bude i Národní databáze brownfieldů, která obsahuje více než čtyři tisíce lokalit.

MPO a CzechInvest spustily nový web o brownfieldech v České republice
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Nový web je dostupný ZDE a jeho ambicí je stát se hlavní informační platformou pro investory a majitele brownfieldů z řad veřejného i soukromého sektoru. Inspiraci a aktuální informace z brownfieldového prostředí zde ale může načerpat každý, kdo se o toto téma zajímá. Na webu najdete například ukázky úspěšně revitalizovaných brownfieldů i přehled dotačních a nedotačních nástrojů, které je možné využít při realizaci obdobných projektů. Nechybí rubrika aktuality, která bude upozorňovat na zajímavé akce a projekty nebo na termíny vyhlášení dotačních programů. Pravidelný informační servis si mohou zájemci zajistit přihlášením k odběru newsletteru, případně sledovat profil Brownfields by CzechInvest na sociální síti LinkedIn (ZDE).

„Zájem o stavby na brownfieldech se rok od roku zvyšuje. Investice do opětovného využití zanedbaných lokalit často nastartují ekonomiku celého regionu a jsou klíčem k jejich udržitelnému rozvoji. Proto se tomuto tématu chceme věnovat intenzivněji než v minulosti a jedním z nástrojů je právě nový přehledný web, který je vhodný nejen pro potenciální investory, ale také pro majitele zvažující obnovu objektu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Důležitou součástí webu je také vstup do veřejné části Národní databáze brownfieldů, která slouží k mapování nevyužitých lokalit v České republice. V současné době obsahuje více než 4 tisíce brownfieldů, přičemž část z nich je nabízena investorům, kteří v Česku hledají lokalitu k realizaci svých podnikatelských záměrů. Agentura CzechInvest, která databázi spravuje, aktuálně dokončuje vývoj zcela nové Databáze investičních příležitostí, která bude brzy zpřístupněna skrze nový brownfieldový portál.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí

Díky technologii GIS a propojení s katastrem nemovitostí bude databáze přehledně zobrazovat informace o brownfieldech přímo nad mapou konkrétní lokality. To CzechInvestu umožní poskytovat mnohem kvalitnější informace o brownfieldech než doposud.

„Agentura CzechInvest dlouhodobě poskytuje konzultace a poradenství v oblasti revitalizace brownfieldů, pomáháme s výběrem vhodného zdroje financování nebo s vyhledáním brownfieldů dle konkrétních parametrů investora. Prostřednictvím nového webu chceme všem, kteří o to projeví zájem, co nejvíce zjednodušit orientaci v tomto tématu,’’ říká Radovan Baloun, ředitel odboru podnikatelské lokalizace CzechInvestu.

Za politiku ve vztahu k brownfieldům odpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu, které také městům a obcím poskytuje finance na obnovu zchátralých objektů formou dotačních programů. V uplynulých 6 letech podpořilo revitalizace brownfieldů částkou 690 milionů korun.

„Revitalizace brownfieldů je pro Českou republiku mimořádně důležitá. Našimi dlouhodobými cíli je snížení počtu brownfieldů a záborů zemědělské půdy, zlepšení kvality urbanizovaného prostředí a zvýšení socioekonomického rozvoje regionů. V současné době vzniká nová Národní strategie regenerací brownfieldů, ve které se chceme zaměřit zejména na podporu a usnadnění přípravné fáze projektů, nicméně podporu brownfieldů pro podnikatelské a multifunkční využití určitě chceme také zachovat,“ doplňuje Zbyněk Pokorný, ředitel odboru brownfields a inovačního podnikání na MPO.

Definice brownfieldu
Brownfield je území (pozemek, objekt, areál), které není dostatečně využívané, je zanedbané a případně i kontaminované, nelze jej efektivně využívat, aniž by proběhl proces jeho regenerace, a vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční, vojenské či jiné aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…