MPSV: Komise pro spravedlivé důchody jednala i o dřívějších penzích u náročných profesí

27.05.2019 14:32

Komise pro spravedlivé důchody se sešla již počtvrté. Za účasti ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) byla otevřena diskuze o budoucnosti III. důchodového pilíře a možnostech jeho zefektivnění.

MPSV: Komise pro spravedlivé důchody jednala i o dřívějších penzích u náročných profesí
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Dalším nastoleným tématem byly dřívější odchody do penze u zaměstnanců v náročných profesích.

Komise také pokračovala v jednání o možném navyšování důchodů pro pečující osoby. Komise pokračovala v projednávání opatření k narovnání důchodů u pečujících osob. Jedním z opatření, která mají rozdíly mezi budoucími důchodci snížit, je sdílení důchodových nároků mezi partnery. K tomuto návrhu připravilo MPSV dvě varianty, které komise projednala.

Komise také začala diskutovat o principech opatření, která umožní dřívější odchody do důchodu zaměstnancům v náročných profesích. Komise se shodla na tom, že je nutné definovat, které pozice do kategorie náročných budou spadat. Opatření v důchodovém systému by měla umožnit až 400 tisícům osob, pracujících v takových profesích, odejít do důchodu bez finanční penalizace o řadu měsíců až několik let dříve.

Komise dále zahájila diskuzi o III. pilíři důchodového systému. Ten není dlouhodobě efektivní a neplní svůj účel, tedy zajistit střadatelům dodatečné příjmy ve stáří. I přes státní podporu spoření ve výši 19 mld. Kč ročně tvoří státní důchody 96 % příjmů důchodců. Lidé si na důchod odkládají v průměru jen 2,3 % hrubých mezd. Výše úložek tak v roce 2018 nepatrně převyšovala 700 Kč. Většina občanů také nespoří ve III. pilíři tak dlouho, jak by mohla. Nesporným faktem také je, že pracujících v mladším věku spoří ve III. pilíři velmi málo. Většina občanů navíc spoří ve starých, transformovaných, fondech, jejichž výnosnost v řadě případů nepřekročí ani inflaci, a kupní síla jejich úspor se tak snižuje. Podle členů komise by měl III. pilíř zůstat i nadále doplňkem ke státem vypláceným důchodům.

Potenciál III. pilíře je ale obrovský. Jeho prostřednictvím spoří více jak 4,5 milionu občanů. Na jednání komise tak byla otevřena diskuze o možnostech, jak efektivitu III. pilíře zvýšit. Ministerstvo proto připraví scénář změn III. důchodového pilíře, který představí na příštím zasedání komise na konci června 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …