MPSV podporuje sociální inovace, zájemcům pomohou peníze i netradiční brožura

06.11.2015 12:53

Inovativní a udržitelné postupy, které pomáhají řešit problémy ve společnosti, podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Na jejich rozvoj a realizaci konkrétních projektů resort vyčlenil z Operačního programu Zaměstnanost až 200 milionů korun. Zároveň vznikla elektronická brožura, která zájemcům i široké veřejnosti vysvětluje, co to sociální inovace vlastně jsou.

MPSV podporuje sociální inovace, zájemcům pomohou peníze i netradiční brožura
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Podstatou sociálních inovací je vnášet do společnosti nové, účinnější či spravedlivější přístupy a řešení, která naplňují naléhavé společenské potřeby. Mohou to být nové produkty, služby, procesy nebo organizační uspořádání.

„Rozvoj sociálních inovací vítáme a jednoznačně podporujeme. Každý, kdo chce realizovat nápad, který pomůže celé společnosti, si zaslouží naši pozornost a podporu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Jak taková sociální inovace vypadá? Příkladem může být projekt poskytovatele sociálních služeb Elva help. Prostřednictvím sociální rehabilitace provází a edukuje klienty tak, aby si pro zlepšení kvality života sami vytrénovali zvíře, často psa, přesně podle svých individuálních potřeb. Tento postup klade důraz na zapojení klienta jako partnera ihned od počátku služby a také snižuje ekonomickou náročnost těchto služeb.

Brožuru Sociální inovace pro zvídavé, odvážné a tvořivé, na které se podílela řada odborníků rozmanitých profesí, je možné stáhnout na webových stránkách Evropského sociálního fondu.

S žádostí o podporu vlastních projektů na poli sociálních inovací se mohou na MPSV obracet neziskovky, školy, obce, poskytovatelé sociálních služeb, OSVČ i obchodní korporace z celého Česka, a to v rámci výzvy č. 024 – Sociální inovace v oblasti sociálního začleňování a přístupu na trh práce pro nejohroženější skupiny. Proces hodnocení žádostí je dvoukolový – nejprve je nutné do 31. března 2016 předložit tzv. inovační záměr (předběžná žádost), do 30. června 2016 pak plnou žádost. Výzva je velmi široká, přičemž důraz je kladen hlavně na udržitelnost inovace. Dílčí řešení, která nemají potenciál přenositelnosti, nebudou podporována. Podrobné informace k výzvě jsou k dispozici na webu esfcr.cz pod záložkou Výzvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …