MPSV pomáhá Čechům, žijícím ve Spojeném království, připravit se na Brexit po skončení přechodného období

28.07.2020 15:16

Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí vyslalo Ministerstvo práce a sociálních věcí do Spojeného království (UK) v souvislosti s Brexitem svou zaměstnankyni. Ta působí ve městě Leeds a jeho přilehlém okolí jako terénní pracovnice.

MPSV pomáhá Čechům, žijícím ve Spojeném království, připravit se na Brexit po skončení přechodného období
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Pomoc s nutnou administrativou zde poskytuje českým občanům, kteří ve Spojeném království dlouhodobě žijí a chtějí zde zůstat i po Brexitu. Služeb této terénní pracovnice mohou využít i Češi, kteří plánují po odchodu UK z EU návrat domů. Nejčastěji diskutovanými tématy jsou např. doklady, sociální zabezpečení, předškolní a školní vzdělávání dětí, bydlení nebo zdravotnictví.

Na konci roku skončí přechodné období mezi datem vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie (1. února 2020) a stavem, kdy od 1. ledna 2021 Spojené království definitivně odejde z EU. Konkrétně se jedná o odchod z jejího vnitřního trhu, z celní unie, ze všech unijních programů a politik a také z mezinárodních smluv, platných pro členské státy EU. Toto přechodné období slouží nejen k vyjednání podmínek budoucího vzájemného vztahu mezi EU a UK. Důležité je také pro zajištění oboustranné právní jistoty v řadě důležitých oblastí, např. pokud jde o práva občanů zemí EU, kteří se rozhodnou v UK nadále žít a pracovat, a obdobná práva občanů UK, kteří chtějí zůstat v zemích EU.

Během přechodného období si musí občané ČR, kteří odešli do UK za prac ía chtějí zde zůstat, u britských úřadů vyřídit tzv. statut usedlíka. K tomu je potřeba předložit řadu dokladů, např.doklad o státním občanství, potvrzení o sňatku nebo rozvodu, rodné listy dětí apod.Také v případě vyřizování tohoto statutu se mohou obrátit na terénní pracovnici MPSV. Kontaktovat ji mohou na e-mailové adrese renata.plachetkova@mpsv.cz nebo přímo na adrese, kde působí: Úřad starosty České obce v Leeds, 442 Harehills Lane, Leeds LS9 6HJ.

Na zvládnutí nutných administrativních procesů a další potřebné pomoci všem Čechům, žijícím ve Spojeném království, má zájem celá vláda ČR. Kromě MPSV se mohou lidé obracet také na Ministerstvo vnitra, které vypracovalo metodiku, jak postupovat v případě, kdy nedisponují potřebnými doklady.

Veškeré poradenství, poskytované terénní pracovnicí MPSV Čechům, žijícím ve Spojeném království, probíhá v souladu s informační příručkou Veřejného ochránce práv (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…