MPSV uveřejňuje průběh poskytování služeb společností Gordic

25.02.2015 15:07

MPSV usiluje nadále o smír při jednání o řešení situace se společností Gordic. V zájmu striktního dodržování právních předpisů ministerstvo uhradí cenu za plnění dle Implementační smlouvy ve výši odpovídající tržním cenám podle zjištění uvedených ve znaleckém posudku.

MPSV uveřejňuje průběh poskytování služeb společností Gordic
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Učinit tuto úhradu se MPSV rozhodlo z preventivních důvodů, zejména v zájmu eliminace jakýchkoli navazujících nároků společnosti GORDIC, jakož i pro odlehčení dopadů na dodavatele, který v určitém rozsahu své plnění pro MPSV skutečně poskytl.

„MPSV k tomuto kroku přistupuje po pečlivé úvaze a reaguje tak na situaci, kterou zdědilo po předchozím vedení, se snahou co nejlépe hospodařit s veřejnými prostředky. Okolnosti, za nichž byly obě smlouvy uzavřeny, uvedly ale nové vedení MPSV do oprávněných pochybností ohledně hospodárnosti projektu a dodržení všech zákonných náležitostí zadávacího řízení,“ říká náměstkyně ministryně pro informační technologie Iva Merhautová.

Bývalé vedení Ministerstva práce a sociálních věcí uzavřelo na konci roku 2013 se společností GORDIC spol. s r.o. smlouvy o implementaci a podpoře subsystému Ekonomika informačního systému GINIS pro správní ekonomiku MPSV. Okolnosti, za nichž byly obě smlouvy uzavřeny, však uvedly nové vedení MPSV do oprávněných pochybností ohledně hospodárnosti a zákonnosti tohoto projektu. K těmto pochybnostem vedlo zejména to, že původní zadávací řízení proběhlo bez soutěže formou tzv. jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU), které navíc bylo provedeno v rozporu s usnesením vlády. Neobvykle vysoké jsou také ceny prací společnosti GORDIC, například za aktualizaci dokumentace požaduje téměř 15.000,- Kč bez DPH za jeden člověkoden práce, přičemž obvyklá cena na českém trhu je zhruba poloviční. MPSV pochybnosti o průběhu zadávacího řízení a platnosti uzavřených smluv vyjádřilo podáním podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a podáním trestního oznámení.

Nadto dílo společnosti GORDIC, které mělo být předáno do konce února 2014, bylo plně provozuschopné až na konci července 2014. Namísto plánovaných necelých 3 měsíců tak bylo dílo prováděno téměř 7 měsíců, což značně ztížilo výkon běžných agend MPSV. O těchto nesrovnalostech byla společnost GORDIC informována ihned na prvním jednání s novým vedením MPSV. Dle znaleckého posudku, který si MPSV nechalo zpracovat, přitom mohlo dojít k neoprávněnému zvýšení ceny za implementaci díla až o 20 %. MPSV navrhlo společnosti GORDIC uzavření dohody o narovnání, kterou by se snížila cena požadovaná společností GORDIC na běžnou tržní cenu zjištěnou znalcem, nicméně i přes veškerou snahu MPSV společnost GORDIC na tuto dohodu dosud nepřistoupila a trvá na uhrazení ceny v plné výši.

Jelikož však není sporu o tom, že MPSV plnění ze strany společnosti GORDIC i přes několikaměsíční prodlení v určitém obdrželo, rozhodlo MPSV o jednostranné úhradě ceny za plnění dle Implementační smlouvy ve výši odpovídající tržní ceně zjištěné znalcem, která činí cca 31,5 mil. Kč bez DPH (namísto původně požadovaných cca 42 mil. Kč bez DPH), a o úhradě ceny za poskytování služeb dle Servisní smlouvy od 1. srpna 2014 do 31. prosince 2014, která činí téměř 5,5 mil. Kč bez DPH. Celkem tedy bude společnosti GORDIC uhrazeno téměř 37 mil. Kč bez DPH. Tímto krokem samozřejmě nedochází k uznání jakýchkoli nároků společnosti GORDIC, ani nejsou předvídána konkrétní rozhodnutí příslušných orgánů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…