MSM Group z holdingu CZECHOSLOVAK GROUP učinil zásadní krok k záchraně srbské firmy IMK 14. Oktobar

04.08.2017 14:00

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) plánuje rozšíření svých aktivit mimo území bývalého Československa. MSM GROUP (MSMG), slovenská větev skupiny CSG, uhradila na konci června aktiva srbské společnosti IMK 14. Oktobar sídlící ve městě Kruševac. Firma je v současnosti v konkurzu. K datu 1. 10. 2017 plánuje MSM GROUP převzít společnost do svého vlastnictví a obnovit v současné době do značné míry utlumený výrobní program. Podmínkou pro převzetí IMK 14. Oktobar a její následnou záchranu je rozhodnutí výboru věřitelů firmy.

MSM Group z holdingu CZECHOSLOVAK GROUP učinil zásadní krok k záchraně srbské firmy IMK 14. Oktobar
Foto: czechoslovakgroup.cz
Popisek: Czechoslovak Group - logo

IMK 14. Oktobar je státní společnost, která se soustředila hlavně na civilní program výroby stavebních a zemědělských strojů a také na klasické třískové obrábění. Součástí portfolia je též obranný segment zaměřený na výrobu velkokalibrové munice. Někdejší významná srbská společnost, která ještě v roce 2013 zaměstnávala 1500 pracovníků, se dostala do konkurzu přede dvěma lety. V současnosti má jen zhruba 150 zaměstnanců a 75 % jejího obratu tvoří výroba pro obranný průmysl.

„Naše vize je vrátit do dnes téměř opuštěných prostor původní výrobu, podpořit tvorbu nových pracovních míst a vytvořit synergii se současnými firmami jak skupiny MSM, tak holdingu CSG. Jsme odhodlaní co nejdříve ukončit živoření společnosti IMK 14. Oktobar a nastartovat její rozvoj. Už nyní pracujeme na posílení obchodního úseku firmy a hledání nových obchodních příležitostí, které do Kruševace přinesou práci,“ uvedl Marián Goga, prezident skupiny MSM GROUP.

Poté, co výbor věřitelů na svém zasedání odsouhlasí převzetí společnosti, nebude nic bránit zahájení záchranné mise. Prostředky, které za aktiva společnosti skupina MSM GROUP zaplatila, budou do té doby uloženy na účtu srbského ministerstva financí. Po převzetí firmy bude pokračovat současná výroba a zároveň dojde k opětovnému spuštění civilního výrobního programu, jehož kapacity se nyní téměř nevyužívají.

Holding CZECHOSLOVAK GROUP se zaměřuje na tradiční průmyslovou výrobu a v České republice i na Slovensku se podílí na oživování tradičních firem a jejich dalším rozvoji. Klasickým příkladem je úspěšné nastartování automobilky TATRA TRUCKS, ve stejném duchu bude letos na podzim obnovena výroba ve společnosti AVIA. Na Slovensku zase CZECHOSLOVAK GROUP oživuje například tradiční podnik ZTS Metalurg v Dubnici nad Váhom. Záchrana srbské firmy IMK 14. Oktobar do této strategie holdingu CSG zapadá.

O holdingu CZECHOSLOVAK GROUP
CZECHOSLOVAK GROUP a jeho slovenská větev MSM GROUP navazují na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby. Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se stále rozrůstá. Podniky holdingu CZECHOSLOVAK GROUP v roce 2015 zaměstnávaly téměř 4000 osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 12 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…