MŠMT: Čeští vědci získali přístup k jednomu z nejvýkonnějších superpočítačů na světě

18.06.2022 9:45 | Tisková zpráva

Čeští vědci získali tento týden přístup k superpočítači LUMI. Ten byl slavnostně spuštěn v pondělí 13. června ve finském Kajaani.

MŠMT: Čeští vědci získali přístup k jednomu z nejvýkonnějších superpočítačů na světě
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Česká republika je do projektu superpočítače LUMI zapojena prostřednictvím IT4Innovations Národního superpočítačového centra, který je součásti velké výzkumné infrastruktury e-INFRA CZ. Na provozu LUMI se podílí deset zemí, kromě České republiky je to Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Norsko, Polsko, Švédsko a Švýcarsko. 

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32393 lidí

Superpočítač LUMI obsadil třetí místo v žebříčku TOP 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě a první místo v Evropě s měřeným výkonem 151,9 PFlop/s, který bude i nadále navyšován až na cílových 550 PFlop/s. Zároveň patří mezi superpočítače s nejnižší uhlíkovou stopou. Je poháněn elektřinou z lokálních hydroelektráren a teplo vznikající jeho provozem bude poskytovat až 20 % tepla k vytápění města Kajaani. LUMI nabízí evropským výzkumným pracovníkům prvotřídní ICT nástroje pro pochopení složitých jevů, jako je například změna klimatu anebo aplikace umělé inteligence, a zároveň slouží jako platforma pro mezinárodní spolupráci ve výzkum, technologickém vývoji a inovacích.

Slavnostního uvedení superpočítače LUMI se zúčastnil finský ministr pro vědu a kulturu Petri Honkonen, finský ministr hospodářství Mika Lintilä, výkonný ředitel společného podniku EuroHPC Anders Dam Jensen a dalších více než 150 představitelů členských států mezinárodního konsorcia LUMI a společného podniku EuroHPC.

„Dnešní den představuje významný krok pro digitální a zelenou tranzici Evropy. LUMI je nejrychlejším a energeticky nejúspornějším superpočítačem v Evropě a jedním z vůbec nejvýkonnějších na světě. Díky své obrovské výpočetní kapacitě umožní LUMI mnohem rychlejší vědecký průlom například v medicíně anebo při studiu klimatu, ať už, co se týče vývoje vakcín, diagnostiky rakoviny anebo zmírňování dopadů klimatických změn. Superpočítač LUMI je skvělým příkladem obrovského potenciálu umělé inteligence ke zlepšení našich životů,“ uvedla výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestager.

“LUMI je ekosystémem pro vysoce výkonné výpočty, umělou inteligenci a výzkum náročný na data, jenž umožňuje průlomové objevy v mnoha oblastech akademického výzkumu. Navíc, pětina kapacity LUMI je určena pro firmy, které tak získají možnost využívat metody vysoce výkonných výpočtů příští generace a dát tak vzniknout novým dovednostem a inovacím,” doplnil ředitel CSC – IT Centra pro vědu, finské organizace hostující superpočítač LUMI Kimmo Koski.

Záznam z inaugurace superpočítače LUMI i semináře, který jí předcházel, je k dispozici na webových stránkách superpočítače LUMI ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…