MŠMT: Konference pro mládež? Jako bychom stavěli babylonskou věž

03.12.2022 14:12 | Tisková zpráva

Už za týden, přesně na Mikuláše, se uskuteční jedna z největších konferencí českého předsednictví, a to závěrečná konference k Evropskému roku mládeže „Claim the Future“. V Evropském parlamentu v Bruselu se setká na 750 lidí, kteří budou diskutovat o budoucnosti, o svých prioritách i vizích, přičemž mladí lidé budou poprvé zapojeni i přímo do organizace této unikátní akce. Jak toto setkání dopadne a jaké budou výsledky diskuse samotné mládeže, budou moci zájemci sledovat i prostřednictvím streamu. A to, proč závěrečnou konferenci mládeže sledovat, vám v dnešním rozhovoru sdělí Nguyen Van Anh z programového a koordinačního oddělení pod Odborem Evropské unie MŠMT, která je hlavní koordinátorkou konference „Claim the Future“ za MŠMT.

MŠMT: Konference pro mládež? Jako bychom stavěli babylonskou věž
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

1. Závěrečná konference k Evropskému roku mládeže začne už za týden – na co všechno se můžeme těšit?

Konferenci zahájí představitelé organizujících institucí. Za Evropský parlament to budou předsedkyně Roberta Metsola a europoslankyně Michaela Šojdrová, za Evropskou komisi ředitelka odboru vzdělávání, mládeže a kultury Themis Christophidou a za MŠMT vystoupí ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš. Poté se můžeme těšit na takzvaný „Youth Task Force Intervention“, kde se nám představí šestice mladých lidí, kteří se na přípravě programu konference také aktivně podíleli. A s radostí můžu říct, že dvě mladé holky jsou právě Češky:) Oblast, kterou si tito mladí lidé zvolili za důležitou, je digitální vzdělávání. To by mělo být podle nich založené především na inkluzivním přístupu. Společně si budou pokládat otázku, jakým způsobem digitalizace ovlivňuje vzdělávání ve školách, jaké jsou její nástrahy a výhody, a jak lze technologické inovace zahrnout do praktické výuky.

Druhé téma, na které se zaměří, je mentální (ne)zdraví mladých lidí. Mluvit se bude o tom, jak lépe zpřístupnit psychologickou péči mladým a jak o tomto tématu hovořit s jejich okolím, a tím odbourat společenské stigma. Tomuto tématu se budou věnovat i následné panelové diskuse za účasti uznávaných odborníků z řad Evropské komise a neziskových organizací z celé Evropy, jako je například Nevypusť duši nebo UNICEF.

Odpolední program se zaměří na odkaz Evropského roku mládeže a budoucí kroky, které nastartoval. V panelové diskusi se potkají ministr školství Vladimír Balaš, eurokomisařka pro inovaci, výzkum, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel, a také reprezentant Evropského fóra mládeže Silja Markkula. V závěru konference zahrají všem účastníkům učitelé a žáci českých základních uměleckých škol. Konferenci bude moderovat náměstek pro řízení sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF MŠMT Václav Velčovský společně s koordinátorkou Evropského roku mládeže za Evropskou komisi Bilianou Sirakovou.

Foto z červencové Konference mládeže, kde působila Nguyen také jako hlavní koordinátorka akce.

2. Působíte jako hlavní koordinátorka konference za MŠMT – jak se taková akce s tak velkým množstvím aktérů vůbec koordinuje?

Upřímně řečeno – velmi složitě:) Role koordinátora je založená na tom, že zná procesy všech zapojených stran. Zároveň hlídá termíny, posouvá celý projekt vpřed, a to všechno na diplomatické úrovni. Na této akci je unikátní to, že ji v rámci českého předsednictví v Radě EU pořádáme společně s Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Zároveň se jedná o akci mimo území České republiky, což nám na náročnosti ještě přidává. Občas si kvůli tomu připadám jako bychom stavěli Babylonskou věž. Naštěstí ale máme tým zapálených lidí a díky jejich odhodlání a pracovitosti jde většina věcí „jako po másle.“

I na červencové konferenci mládeže v Praze diskutovali mladé lidi o udržitelné a inkluzivní Evropě.

3. Co považujete za největší úspěch, co se příprav konference týče? A na co se se Vy osobně nejvíce těšíte?

Pro mě je největším úspěchem a zároveň motivací být právě při procesu vymýšlení konference od jejího počátku až po samotnou - v to doufám a věřím:) - úspěšnou realizaci. A také možnost spolupracovat na ní na evropské úrovni. Mám velké štěstí, že se jako koordinátorka můžu podílet na tak ojedinělé akci, která bude propojovat širokou škálu aktérů – jako jsou mladí lidé z celé Evropy, političtí reprezentanti, kolegové z neziskového sektoru nebo různí stakeholdeři. Osobně se těším na chvíli, kdy usednu do obecenstva a budu si užívat poklidný průběh akce. Snad i zachytím nějaké spokojené tváře účastníků. A také se nemůžu dočkat inspirativních hostů, kteří mi rozšíří obzory a vnuknou nápady, jak můžu ten náš svět i malým dílem změnit k lepšímu. A o tom nám všem přece jde!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…