MŠMT: Na kvalitu škol i pedagogů půjde z OP VVV 4,5 miliardy

17.04.2016 19:03

MŠMT vyhlašuje výzvu „Podpora škol formou zjednodušeného finančního vykazování“.

MŠMT: Na kvalitu škol i pedagogů půjde z OP VVV 4,5 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

MŠMT tím cíleně spojuje nároky na zvýšení státního rozpočtu do školství a na jeho systémové změny, a to včetně vytváření kariérního řádu a změny financování regionální školství, s evropskými prostředky. MŠMT tak podporuje i díky OP VVV zvyšování kvality škol i pedagogů.
Cílem výzvy MŠMT tzv. šablon je podpora osobnostně profesního rozvoje pedagogů, zajištění personálního posílení škol o školního psychologa, speciálního pedagoga a školního asistenta, případně chůvy v mateřské škole.

Příjemci mohou být mateřské a základní školy kromě škol speciálních (mohou využít šablony jen v určitých oblastech). Ty budou podpořeny v samostatné výzvě zaměřené na implementaci Akčního plánu inkluzivního vzdělávání. Na peníze v celkové výši 4 a půl miliardy korun mohou v období 2016 – 2018 dosáhnout školy bez rozdílu velikosti a dle svých potřeb.

„Jedná se o významnou částku, která umožní jednak zkvalitnění vzdělávání v našich školách, a také to aby mohly školy ještě lépe vzdělávat všechny děti v jejich nejlepším zájmu. Ministerstvo reagovalo na zkušenosti mateřských a základních škol při čerpání evropských peněz v minulosti, a proto připravilo tuto výzvu ve výši 4 a půl miliardy korun pro následující dva roky tak, aby to bylo pro školy co nejjednodušší, tedy osvědčenou formou šablon,“ řekla k výzvě OP VVV ministryně školství Kateřina Valachová a pokračovala: „Z hlediska personálního zajištění pedagogického týmu by měla podpora směřovat na chůvy v mateřských školách, na školní asistenty, školní psychology, speciální a sociální pedagogy,“ upřesnila ministryně Valachová.    

Na financování projektů formou šablon je určena částka 200 tisíc korun na školu + 2.200 korun na žáka. V případě, že jeden subjekt zřizuje mateřskou a základní školu, je určená částka na projekt 400 tisíc korun + 2.200 Kč na žáka. Školy mohou volit projekty složené ze šablon až do této výše dle jednotkových cen.

Díky vysoké alokaci i výpočtu maximální výše projektu očekává MŠMT realizaci některé ze šablon ve více než 90 % českých škol. V závislosti na své velikosti budou moci školy šablony kombinovat dle vlastního uvážení a potřeb.

Roční šablona úvazku 0,5 na chůvu bude moci být podle odhadů absorpční kapacity využita na 2.000 mateřských školách a některou z trojice šablon školní asistent, školní psycholog a speciální pedagog si může zvolit každá mateřská či základní škola v České republice.

V personální oblasti tak budou podpořeni školní psychologové a asistenti, chůva, speciální a sociální pedagogové, v oblasti rozvojové další vzdělávání pedagogických pracovníků nebo výuka odborných předmětů v cizích jazycích a v mimoškolní oblasti zase volnočasové aktivity škol, případně doučování žáků. 

Na podzim 2016 vyhlásí MŠMT výzvu na šablony pro střední školy, v současnosti je vyjednávána podpora spolupráce škol a zaměstnavatelů a kariérního poradenství. Po roce 2018 plánuje ministerstvo školství výzvu zopakovat, a to opět až na dvouleté projekty.

Podrobnosti jsou zveřejněny ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…