MŠMT: Náměstek Pícl podepsal memorandum o spolupráci se SR

24.11.2019 19:27

Memorandum o spolupráci v odborném vzdělávání a přípravě, kvalifikacích a celoživotním vzdělávání podepsal v rámci bilaterálního setkání se zástupci slovenského ministerstva školství náměstek pro vzdělávání MŠMT Václav Pícl. Za slovenskou stranu připojil svůj podpis generální ředitel sekce regionálního školství Ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu SR Marian Galan.

MŠMT: Náměstek Pícl podepsal memorandum o spolupráci se SR
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Podpis memoranda o spolupráci byl jedním z bodů druhého bilaterálního setkání mezi Českou a Slovenskou republikou o odborném vzdělávání a kvalifikacích. Jednání ve dnech 20. až 22. listopadu navázalo na předešlé setkání v březnu letošního roku ve slovenských Trenčianskych Teplicích, ke kterému došlo na základě úkolu ze společného jednání české a slovenské vlády v září 2018 v Košicích.

„Společná minulost našich států nám umožňuje lépe pochopit problémy, se kterými se v dnešní době potýkáme. Věřím, že vzájemné zkušenosti a diskuse nad novými vzdělávacími cestami může vést ke zvyšování kvality nejen odborného, ale i celoživotního vzdělávání,“ uvedl v první den setkání se zástupci slovenské sekce regionálního školství náměstek pro vzdělávání Václav Pícl a pokračoval: „Našim společným cílem je totiž umět reagovat na proměny trhu práce a na změny ve vzdělávání žáků,“ zdůraznil náměstek.

Na jeho slova reagoval generální ředitel sekce regionálního školství Ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu SR Marian Galan s tím, že je rád za navázanou spolupráci v oblasti odborného školství a že by ji do budoucna rád rozšířil o spolupráci a vzájemnou inspiraci například také v oblasti předškolního a základního vzdělávání.

V průběhu tří dnů se zástupci slovenské strany podrobněji seznámili s chystanou změnou systému financování regionálního školství, dále se systémem jednotného zadání závěrečné zkoušky u oborů vzdělání s výučním listem a systémem jednotných přijímacích zkoušek, a také s maturitní zkouškou v ČR a Národní soustavou kvalifikací. Zástupci obou ministerstev navštívili také Akademii řemesel Praha – Střední školu technickou, kde se seznámili s odborným vzděláváním a přípravou žáků pro budoucí povolání v praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…