MŠMT k spolupráci ČR se SÚJV, sídlícím v ruském Dubně

04.03.2022 14:21 | Tisková zpráva

Reakce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka na noční útok ruské armády na atomovou elektrárnu v ukrajinském Záporoží.

MŠMT k spolupráci ČR se SÚJV, sídlícím v ruském Dubně
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Se stále rostoucími obavami sleduji zvyšující se brutalitu útoků ruské armády na civilní cíle v Ukrajině, jejichž prozatímním vrcholem byl noční útok na atomovou elektrárnu v Záporoží. Tímto aktem byly porušeny Ženevské úmluvy, které zakazují mimo jiné útoky na jaderné zdroje elektrické energie. I z tohoto důvodu jsem se jakožto gestor mezinárodní spolupráce ČR ve výzkumu a vývoji rozhodl k nastoupení okamžitých kroků vedoucích k ukončení členství ČR ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů (SÚJV), sídlícím v Dubně nedaleko Moskvy v Ruské federaci.

SÚJV je mezinárodní organizací zabývající se výzkumem zejména v oblasti jaderné a částicové fyziky. Československo patřilo v roce 1956 mezi jeho zakládající členské státy. Vědecký přínos účasti ČR v SÚJV je nezpochybnitelný, jak ukázalo mj. poslední hodnocení přínosů členství ČR v mezinárodních organizacích výzkumu, vývoje a inovací realizované v roce 2021. S ohledem na současnou situaci, kdy majoritní shareholder SÚJV rozpoutal a nadále eskaluje válečný konflikt proti Ukrajině, nicméně není pro ČR v SÚJV již nadále místo. Není možné nadále spolupracovat na výzkumu v oblasti jaderných technologií se státem, který vojensky ohrozil mírové využití jaderné energie.

Chtěl bych tímto velice poděkovat všem, kteří se podíleli na dosavadním úspěšném členství ČR v SÚJV a zcela chápu, že tento krok pro ně může znamenat výrazný zásah do jejich profesních i osobních životů.

Petr Gazdík
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…