MŠMT k spolupráci ČR se SÚJV, sídlícím v ruském Dubně

04.03.2022 14:21 | Tisková zpráva

Reakce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka na noční útok ruské armády na atomovou elektrárnu v ukrajinském Záporoží.

MŠMT k spolupráci ČR se SÚJV, sídlícím v ruském Dubně
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Se stále rostoucími obavami sleduji zvyšující se brutalitu útoků ruské armády na civilní cíle v Ukrajině, jejichž prozatímním vrcholem byl noční útok na atomovou elektrárnu v Záporoží. Tímto aktem byly porušeny Ženevské úmluvy, které zakazují mimo jiné útoky na jaderné zdroje elektrické energie. I z tohoto důvodu jsem se jakožto gestor mezinárodní spolupráce ČR ve výzkumu a vývoji rozhodl k nastoupení okamžitých kroků vedoucích k ukončení členství ČR ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů (SÚJV), sídlícím v Dubně nedaleko Moskvy v Ruské federaci.

SÚJV je mezinárodní organizací zabývající se výzkumem zejména v oblasti jaderné a částicové fyziky. Československo patřilo v roce 1956 mezi jeho zakládající členské státy. Vědecký přínos účasti ČR v SÚJV je nezpochybnitelný, jak ukázalo mj. poslední hodnocení přínosů členství ČR v mezinárodních organizacích výzkumu, vývoje a inovací realizované v roce 2021. S ohledem na současnou situaci, kdy majoritní shareholder SÚJV rozpoutal a nadále eskaluje válečný konflikt proti Ukrajině, nicméně není pro ČR v SÚJV již nadále místo. Není možné nadále spolupracovat na výzkumu v oblasti jaderných technologií se státem, který vojensky ohrozil mírové využití jaderné energie.

Chtěl bych tímto velice poděkovat všem, kteří se podíleli na dosavadním úspěšném členství ČR v SÚJV a zcela chápu, že tento krok pro ně může znamenat výrazný zásah do jejich profesních i osobních životů.

Petr Gazdík
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…