MŠMT poskytne až 6 miliard ZUŠ a zájmovému vzdělávání

05.03.2018 16:48

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má připravených 6 miliard korun z fondů EU na podporu škol a školek v celé republice.

MŠMT poskytne až 6 miliard ZUŠ a zájmovému vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Peníze z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání si mezi sebe rozdělí vedle mateřských a základních škol nově také základní umělecké školy či zařízení nabízející volnočasové aktivity. Získat nemalou finanční podporu umožní jmenovaným institucím právě vyhlášená výzva s názvem Šablony II. Objem peněz v této výzvě vzrostl v porovnání s první vlnou šablon o 1,5 miliardy korun.

Úspěšní žadatelé budou moci z evropských peněz financovat například školní asistenty, psychology nebo speciální pedagogy. Základní školy mají nově možnost získat dotace i na kariérové poradce. Dosud tuto možnost měly jen střední a vyšší odborné školy. Ministerstvo ve výzvě cílí také na propojení teorie s praxí. Novinkou jsou šablony na realizaci projektových dnů, na IT podporu výuky nebo na aktivity zapojující do výuky odborníky z praxe či umělce.

„Chceme podporovat smysluplné učení, samostatnost a angažovanost žáků a propojení školy se životem za jejími zdmi. Projektové dny umožní dětem podívat se ze školních lavic přímo do praxe či do prostředí, o kterém se zrovna učí,“ vysvětluje Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce operačních programů.

Mateřské školy budou moci opět usilovat o finance na chůvy, které jim s péčí o dvouleté děti pomáhají už díky dotacím získaným v první vlně projektů zjednodušeného vykazování. Právě o tuto personální podporu byl ze strany školek velký zájem.

„První výzva na šablony pro MŠ a ZŠ byla velmi úspěšná. Zapojilo se do ní 75% mateřských a základních škol z celé republiky. Ve druhé vlně jsme rozšířili spektrum oprávněných žadatelů a také navýšili částku maximální výše finanční podpory. Také jsme se snažili maximálně využít zpětnou vazbu od příjemců první vlny a ještě více zpřehlednit a zjednodušit pravidla,“ doplňuje Velčovský. Dalším rozdílem oproti předchozí výzvě pro MŠ a ZŠ je snížení minimální výše dotace z 200 000 Kč na 100 000 Kč. „Reagujeme na aktuální potřeby regionálního školství a chceme umožnit čerpání co největšímu počtu oprávněných žadatelů, tedy i těm nejmenším školám,“ uzavírá Velčovský.

V případě základních či mateřských škol je maximální výše výdajů stanovena výpočtem, kdy k základnímu paušálu, který činí 300 000 Kč, žadatel připočte ještě dalších 2 500 Kč na každého žáka. V případě základních uměleckých škol a školských zařízení pro zájmové vzdělávání činí základní paušál 100 000 Kč na subjekt plus 1 800 Kč na každého účastníka.

V první vlně tzv. šablon pro MŠ a ZŠ dosáhl objem předložených žádostí o podporu téměř 3,5 miliardy Kč. Ke dni 1. 2. 2018 získalo podporu celkem 5 129 MŠ a ZŠ, které už realizují své projekty.

Zájemci o podporu ve výzvě Šablony II mohou předkládat své žádosti v termínu od 28. 2. 2018 do vyčerpání alokace, nejpozději však do 28. června 2019 do 14:00. Podmínkou možnosti čerpání finančních prostředků je vyplnění online dotazníku, který pomůže žadatelům při výběru šablon. Žadatelé a příjemci mohou využít konzultační linku na čísle +420 234 814 777, a to každý pracovní den od 9:00 do 15:00, anebo e-mailovou adresu dotazyZP@msmt.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…