MŠMT pracuje na zlepšení péče o ohrožené děti

27.11.2016 22:11

Péče o ohrožené děti je mezioborovou problematikou, která však mnohdy není jednotně meziresortně provázaná. Vládou schválený „Národní akční plán k naplnění Strategie ochrany práv dětí“ proto jasně definuje návrhy ke sjednocení systému ochrany práv dětí a služeb pro rodiny s dětmi.

MŠMT pracuje na zlepšení péče o ohrožené děti
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Ministerstvo školství proto kromě konkrétních návrhů k možné transformaci systému péče o ohrožené děti zpracovalo analýzu, z které vyplývá, že počet dětí v dětských domovech sice klesá, zvyšuje se ale počet dětí s výchovnými problémy ve výchovných a diagnostických ústavech.

„Z analýzy jsme zjistili, že více než osm procent dětí je umísťováno do ústavů ze sociálních důvodů, a to je ze zákona nepřípustné. Musíme navázat úzkou spolupráci s MPSV, abychom projednali v rámci zlepšování péče o ohrožené děti také činnost Orgánu pro sociálně právní ochranu dětí,“ řekl k problematice náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl.

Ve většině případů přicházejí podle analýzy do zařízení ústavní a ochranné výchovy děti ve věku 15 až 18 let, což není z hlediska působení na jejich další vývoj ideální. K rozhodnutí Orgánu pro sociálně právní ochranu dětí (OSPOD) tak dochází až v případě, kdy jsou patologické změny v chování dětí už rozsáhlé a možnost pozitivních změn je značně snížena. I tato problematika tak bude tématem jednání s MPSV, protože propojení péče o ohrožené děti má být mezi všemi zainteresovanými institucemi velice pružné, fungující a hlavně vždy ve prospěch ohrožených dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…