MŠMT zahájilo projekt Střední článek podpory

12.09.2023 13:21 | Tisková zpráva

MŠMT zahájilo projekt Střední článek podpory, který má za cíl nastavit systémovou podporu ředitelům a ředitelkám škol a jejich zřizovatelům. Ta bude konkrétně směrovat do oblasti řízení škol a vedení lidí, a to všem školám a zřizovatelům podle jejich potřeb, dále na efektivní nastavení vzdělávací soustavy a komunikace mezi MŠMT a školami. Projekt potrvá do konce června 2029.

MŠMT zahájilo projekt Střední článek podpory
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Projekt Střední článek podpory navazuje od července letošního roku na pilotáž, která probíhala od ledna 2021 ve dvou okresech, a to v Semilech a ve Svitavách (více ZDE). Po dobu dvou let poskytovaly týmy odborníků školám a zřizovatelům v těchto okresech přímo u nich v území cílenou podporu, zejména v oblasti managementu, správy organizace a vedení lidí.

Metodici středního článku byli prostředníky v obousměrné komunikaci mezi MŠMT a územím, zprostředkovávali zpětnou vazbu od škol i zřizovatelů v dané lokalitě, zajišťovali přenos důležitých informací směrem ke školám a poskytovali konkrétní pomoc a podporu jednotlivým školám a jejich zřizovatelům.

„Chceme, aby se stal Střední článek podpory jakýmsi prvním místem podpory pro všechny školy, aby se na nás mohli obracet ředitelé a ředitelky škol nebo zřizovatelé, a byla jim poskytnuta podpora, kterou v tu chvíli potřebují, ať už informačně, nebo metodicky. Pilotáž v Semilech a ve Svitavách jasně ukázala, že takovou formu komunikace a podpory školy vítají. Jsem proto ráda, že můžeme i díky poskytnutým finančním prostředkům od Evropské unie v této myšlence a podpoře pokračovat dál na území celé ČR,“ sdělila na tiskové konferenci náměstkyně ministra školství Martina Běťáková.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„V externím hodnocení, které si MŠMT zadalo, je jasně vidět, že pilotáž Středního článku podpory je v terénu velice dobře oceňována. Školy prostě o tu metodickou podporu stojí, jsou rády za pomoc či jasné výklady metodických materiálů a zřizovatelé škol tuto pomoc také vítají,“ uvedl ke zjišťování výsledků pilotáže Středního článku podpory Jan Husák z výzkumného týmu Masarykova ústavu ČVUT.

Projekt s celkovým rozpočtem necelých 890 milionů korun je zaměřen na podporu ředitelů a zřizovatelů škol, přičemž má tři hlavní cíle:

  1. nastavení systému komunikace a metodické podpory pro vedení škol v oblasti řízení organizace a vedení lidí a pro zřizovatele při plnění zřizovatelské role vůči školám
  2. poskytování informací a metodické podpory v oblasti řízení organizace a vedení lidí pro vedení všech škol a školských zařízení a jejich zřizovatele 
  3. poskytování individualizované metodické podpory v oblasti řízení organizace a vedení lidí všem mateřským a základním školám a jejich zřizovatelům

Střední článek podpory je doplněním vzdělávacího systému o zásadní strukturní prvek podpory v institucionální oblasti, který se má zasadit o profesionalizaci vedení škol i výkonu role zřizovatelů, o efektivní nastavení vzdělávací soustavy a vytváření rovných podmínek pro vzdělávání, díky čemuž dojde také k naplňování cílů Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+ a ke zvyšování kvality vzdělávání v ČR.

Prezentace k projektu Středního článku podpory i k vyhodnocení jeho pilotáže k využití ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…