MZ: Belgie a Nizozemsko se přesunou do tmavě červené kategorie, Irsko a Malta budou červené

04.04.2021 8:56

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 5. dubna se do tmavě červené kategorie zemí přesouvají Belgie a Nizozemsko. Červené budou nově Irsko a Malta, a do oranžové kategorie se přesune Island.

MZ: Belgie a Nizozemsko se přesunou do tmavě červené kategorie, Irsko a Malta budou červené
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Belgie a Nizozemsko tak rozšíří tmavě červenou kategorii, do které spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí
o červené kategorie, která se vyznačuje zeměmi s vysokým rizikem nákazy, se nově zařadí Irsko a Malta. Doplní tak Dánsko, Finsko, Madeiru, Monako, Norsko, Chorvatsko, Litvu, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Rumunskou, Řecko, Německo, Slovensko, Švýcarsko, Španělsko a Kanárské ostrovy.

Změny se týkají také oranžové kategorie zemí, kam se od pondělí 5. 4. přesune Island. V oranžové kategorii již nyní figuruje Portugalsko a Azorské a Baleárské ostrovy.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí. V této kategorii je momentálně zařazený Vatikánský městský stát a z mimounijních států pak Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur, Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění covid-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt tzv. jihoafrické mutace koronaviru. Z důvodu možného šíření této varianty viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření této mutace. Konkrétně se jedná Botswanu, Brazílii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…