MZK: Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury

17.08.2016 10:34

Moravská zemská knihovna v Brně ve spolupráci s Ústavem české literatury a komparatistiky FF UK v Praze, Ústavem bohemistiky FF JČU v Českých Budějovicích, Ústavem české literatury a knihovnictví FF MU v Brně a Goethe Institutem pořádá mezinárodní konferenci Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury.

MZK: Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

V uplynulém období se literární historie a teorie, podobně jako kunsthistorie, věnovala především dominantním projevům expresionismu a stopovala jednak polemické diskuze, v nichž se formoval obsah a význam pojmu i hnutí samotného, a jednak byl prověřován expresionismus jako literárně historické označení. Nástrojem se staly analýzy vybraných literárních děl, kanonicky ovlivňujících pojetí směru, vztahy mezi národními variacemi expresionistických poetik, zkoumání obměn klíčových motivů u emblematických tvůrců či problematičnost pojmu jako takového, popřípadě vnitřní periodizace hnutí.

Stranou pozornosti nezůstala ani ozvěna expresionistické poetiky u tvůrců meziválečného období, kteří se však k programu expresionismu aktivně nehlásili. Celkově je však třeba říci, že tyto příspěvky zatím jen naznačily možné směry pozornosti, která by směřovala jednak k ucelenějším analýzám a současně by měla ambice syntézy. Předchozí průzkumy totiž nezřídka izolovaly předmět bádání od ucelenějšího kulturního kontextu a určitého myšlenkového přesahu.

Na pozadí současných snah kulturní historie o nahrazení izolovaného vnímání kulturních fenoménů novou celostností se proto konferenční příspěvky vydávají k jednomu z fenoménů přelomu dvacátých let – k brněnské Literární skupině a k jejímu pojetí obsahu expresionismu. Klíčovým se ale stává i pojem literárního pole, v jehož rámci je teprve možné pochopit význam Literární skupiny v kontextu českého i světového expresionismu.

Konference:
Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury

Kdy:
7. a 8. září 2016

Kde:
Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, Brno

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…