MŽP: Jak pečovat o životní prostředí? Vzdělání dětí podpoří dotace

28.02.2021 13:14

Ministerstvo životního prostředí podpoří environmentální vzdělávání (EVVO). Na projekty, které zlepší povědomí dětí o životním prostředí, vyčlenilo 40 milionů z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR. Dotace směřují do nových i navazujících vzdělávacích programů zaměřených na témata změny klimatu, udržitelné spotřeby nebo třeba prevence vzniku odpadů, a to jak offline, tak online formou. Peníze mohou školy a další vzdělávací organizace použít nejen pro výuku žáků, ale i lektorů a učitelů.

MŽP: Jak pečovat o životní prostředí? Vzdělání dětí podpoří dotace
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Je to další krok v soustavné podpoře vzdělávacích zařízení. „Environmentální výuka je hrozně důležitá, podporuje u dětí vztah k životnímu prostředí. Roky ji systematicky podporujeme, tohle je další krok na cestě k budování lepšího povědomí o ochraně a odpovědnosti k životnímu prostředí,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec. „Z našich zkušeností víme, že je o peníze na vzdělávání zájem a dotace vždy najdou smysluplné uplatnění,“ dodává ministr. Peníze z předchozí výzvy využila například Asociace lesních mateřských škol na pořádání letních škol pro učitele, rozvinula se díky nim síť Ekoškol nebo je Nadace Partnerství použila na vzdělávání veřejné správy v oblasti adaptací měst na změny klimatu

V dotační výzvě z Národního programu Životní prostředí je připraveno 40 milionů korun. Z toho 25 milionů půjde na environmentální vzdělávání a výchovu, zbylých 15 milionů na tvorbu metodik, vzdělávaní učitelů a evaluaci v této oblasti. V pořadí se jedná již o třetí výzvu vyhlášenou na toto téma. V předchozích dvou letech si vzdělávací projekty rozdělily přes 80 milionů korun.

A na co mohou žadatelé peníze použít? Mezi preferovaná témata vzdělávacích programů, která plynou i z aktuální situace, patří změna klimatu, udržitelná spotřeba a prevence vniku odpadů. Důraz je kladen rovněž na venkovní výuku v kontaktu s přírodou, místně zakotvené učení a výuku v on-line prostředí pro období omezené klasické školní výuky.

Mezi typově podporované projekty patří příprava, koordinace a rozvoj dlouhodobých environmentálních vzdělávacích a osvětových programů a akce celorepublikového, případně nadregionálního významu a dosahu. Nezapomíná se ani na vzdělávání učitelů a lektorů, podporováno je pořádání odborných konferencí, seminářů, a to i v online prostředí, na pořízení publikací, pomůcek, metodik a periodik EVVO.

Výzva je určena pro školy, veřejnou správu a odbornou veřejnost Oprávněnými příjemci jsou všechny právnické osoby, které splní předepsané podmínky výzvy, s výjimkou obchodních korporací, organizačních složek státu a politických stran a hnutí. „Dotace žadatelům pokryje až 70 % z celkových způsobilých výdajů, navíc 30 % jim poskytneme zálohově formou jednorázové platby. Po doložení skutečných výdajů provedeme vyúčtování a vyplatíme zbytek dotace,“ upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a dodává, že díky této změně žadatelům odpadnou starosti se sháněním prostředků na počáteční náklady spojené s rozjezdem projektů.

O peníze je možné žádat od 15. března do konce května letošního roku. V aktivitě Environmentální vzdělávání a výchova je maximální možná výše podpory na jeden projekt tři miliony korun, v aktivitě Tvorba metodik, vzdělávaní lektorů a učitelů, evaluace v oblasti EVVO je to 1,5 milionu korun. U obou platí, že podpořené projekty musí být realizovány nejpozději do 31. prosince 2024.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…