MŽP: Vítězem 46. MFF EKOFILM je ruský film Losos nerka. Červená ryba

20.10.2020 21:01

Dechberoucí záběry, velmi aktuální témata, inspirace, optimizmus, i mrazivé pocity z otázky, zda jsme jako lidstvo opravdu nepoučitelní. Každý z pětice vítězných snímků 46. ročníku mezinárodního filmového festivalu EKOFILM u porotců některý z těchto pocitů vyvolal. Hlavní cenu ministra životního prostředí Richarda Brabce získal ruský snímek Losos nerka. Červená ryba. Film díky úchvatným záběrům i výpovědím místních odborníků a znalců pomáhá uvědomit si křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů, na nichž závisí náš život.

MŽP: Vítězem 46. MFF EKOFILM je ruský film Losos nerka. Červená ryba
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

 Letošní hlavní porotce režisér Tomáš Hulík na vítězném snímku Losos nerka. Červená ryba režisérů Dmitriho Shpilenoka a Vladislava Grishina oceňuje excelentní kameru a vynikající scénář. „Na jedné straně záběry desítek až stovek medvědů lovících lososy v úchvatném panoramatu Kamčatky, na té druhé hrůzostrašné obrázky pytláků, kteří jsou schopni za den ulovit a sesbírat 800 kg lososího kaviáru, dělá z tohoto filmu bezkonkurenčně nejlepší snímek letošního festivalu,“ vyzdvihuje letošního vítěze Hulík.

„Jsem rád, že letošní festival zaměřený na udržitelnou spotřebu vyhrál film, který nám nejen pomáhá uvědomit si křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů, na nichž závisí náš život, ale i to, nakolik je do ní člověk schopen vstupovat. Záběry dramatické krajiny v proměnách ročních dob, detaily rozmnožování nerek či lovících medvědů použité ve filmu jsou dechberoucí,“ komentuje výběr ministr životního prostředí Richard Brabec, jehož Grand Prix letos putuje do Ruska.

Cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika si letos odnáší film režiséra Zdeňka Zvonka Svobodný prales, který zachycuje snahu lidí z celé republiky uchovat kus nedotčené přírody Bílých Karpat a ochránit ji formou soukromé rezervace. „Je to film dokumentující snahu místních lidí zachránit přirozeně fungující původní les na Valašskokloboucku. Cenné je i to, že celá iniciativa vychází takzvaně zespod, od lidí, kteří si uvědomují hodnotu míst v okolí jejich domova a nejsou přitom součástí oficiálních institucí ochrany přírody. Myslím si, že si jejich snaha zaslouží ocenění stejně jako film, jemuž byli inspirací,“ doplňuje prezident festivalu Ladislav Miko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…