MŽP podporuje rozvojové aktivity českých firem v oblasti ochrany klimatu

14.02.2019 20:11

Ministerstvo životního prostředí uspořádalo setkání zástupců Evropské banky pro obnovu a rozvoj (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) a českých firem. Na setkání 12. února se čeští podnikatelé dozvěděli, jak se mohou uplatnit v projektech podpořených Zeleným klimatickým fondem (GCF), konkrétně v rámci projektu „Zelených měst - Green Cities Facility ".

MŽP podporuje rozvojové aktivity českých firem v oblasti ochrany klimatu
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Projekt Zelených měst je zaměřen na zmírnění, ale také přizpůsobování se negativním dopadům změny klimatu a jeho primárním cílem je umožnit přechod deseti měst zemí východní Evropy, Asie a Afriky (Albánie, Arménie, Gruzie, Jordánsko, Severní Makedonie, Mongolsko, Moldávie, Srbsko a Tunisku) k nízkoemisnímu rozvoji a zlepšení života jejich obyvatel.

Toho se Zelená města snaží mimo jiné docílit prostřednictvím investic do městské infrastruktury odolné vůči změně klimatu, nízkoenergetických budov, šetrného a inteligentního osvětlení a do lepšího nakládání s odpady. Celkové náklady jsou vyčísleny na 609,6 milionů amerických dolarů a jeho realizací by mělo dojít ke snížení emisí o 11,9 milionů tun CO2eq a zlepšení života více než 23 milionů lidí.

Ministerstvo životního prostředí na setkání představilo i Zelený klimatický fond, jeho fungování a aktivity ČR v rámci klimatického financování. V posledních letech se díky české pomoci podařilo realizovat řadu projektových aktivit, mimo jiné ve Vietnamu, Gruzii a Tádžikistánu, s tím, že nyní se rozbíhá spolupráce se Srbskem, Albánií a Makedonií, do níž jsou zapojeni i čeští experti. Klimatické finance by v těchto zemích měly směřovat především do přizpůsobení se negativním dopadům změny klimatu, ochrany před povodněmi a rovněž do udržitelného lesního hospodářství.

Zástupci firem se seznámili s pravidly financování EBRD a možnostmi, jak se české firmy mohou přihlásit přímo do jednotlivých projektových tendrů. V rámci diskuse vystoupily také firmy, které již mají se spoluprací s EBRD zkušenost, aby se podělily o příklady z praxe. EBRD na závěr velmi ocenila fundovanost českých expertů a jejich zkušenosti s projekty ve východní Evropě, střední Asii a na Balkáně, kde dokáží uspět v tvrdé konkurenci zahraničních společností díky bohatým zkušenostem a dobrému jménu českých technologií a know-how.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…