MZV: Česká republika představuje na EXPO v Dubaji technologie pro města budoucnosti

27.01.2022 8:24 | Tisková zpráva

Na Všeobecné světové výstavě EXPO v Dubaji probíhá v druhé polovině ledna prezentace zaměřená na české inovace a technologie v oblasti smart cities.

MZV: Česká republika představuje na EXPO v Dubaji technologie pro města budoucnosti
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Představení českých firem podpořil svou účastí na českém pavilonu i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, jehož doprovodil náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák a početná mise českých firem připravená Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Sedmá dvoutýdenní rotační expozice na českém pavilonu na EXPO v Dubaji představuje ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu celkem 32 českých řešení v oblasti chytrých měst. Návštěvníci českého pavilonu se tak mohou až do konce ledna seznámit s českou vizí technologického řešení měst blízké budoucnosti, která sahá od energetiky, využívání digitální identity v oblasti IoT, moderních trendů v potravinářství včetně vertikálních farem, hydroponie či potravin budoucnosti, přes autonomní mobilitu a řízení dopravy se zapojením umělé inteligence až po hromadné dopravní prostředky využívající vodíkový pohon nebo optimalizaci logistiky a distribuce zboží.

Představení českých technologií budoucnosti na EXPO 2020 podpořil i náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák, který mezi 23. a 26. lednem 2022 doprovodil delegaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely do Dubaje.

„Naše prezentace na EXPO 2020 ukazuje české technologie, které se mohou na první pohled jevit jako z oblasti science fiction, nicméně představují již reálně existující řešení, která postupně nacházejí cestu do našich běžných životů,“ shrnuje současnou nabídku českého pavilonu v Dubaji náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák. „Aktuální prezentace českých technologií v oblasti smart cities, stejně jako celá česká účast na EXPO v Dubaji, potvrzuje, že dlouho vyhlížené technologie pro nové tisíciletí se konečně stávají realitou a Česká republika v nich rozhodně neplánuje hrát druhé housle,“ podotýká náměstek Dvořák.

Možnost prezentovat se na výstavě EXPO v Dubaji uvítal i Josef Šachta ze společnosti Sharry, která nabízí komplexní řešení v oblasti chytrých kancelářských budov.

„V roce 2050 budou žít ve městech dvě třetiny světové populace,“ popisuje jasný trend Šachta. „Technologie chytrých měst tak budou nejen oblastí s velkým potenciálem, ale brzy se stanou doslova technologickou nutností. Jsem proto rád, že Česká republika zařadila smart cities mezi témata, kterými se na EXPO v Dubaji prezentujeme. Účast na českém pavilonu v Dubaji nám kromě možnosti reprezentovat ČR na této jedinečné akci také pomůže proniknout na nové trhy,“ říká Josef Šachta.

Všeobecná výstava EXPO v Dubaji se přehoupla do své druhé poloviny, která pro českou účast vyvrcholí uspořádáním Národního dne ČR, který se uskuteční symbolicky první jarní den, 21. března 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…