MZV: Česko mezi nejlepšími v hodnocení udržitelného rozvoje

21.07.2017 14:19

Česká republika obsadila v aktuálně vydané studii zaměřené na plnění Cílů udržitelného rozvoje 5. místo ze všech 157 hodnocených zemí. Tento výsledek ve studii zpracované kolektivem renomovaného ekonoma Jeffreyho Sachse ukazuje, že Česká republika patří v mnoha oblastech mezi nejúspěšnější země světa.

MZV: Česko mezi nejlepšími v hodnocení udržitelného rozvoje
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

„Jsem velmi rád, že tato studie poukázala na jeden důležitý fakt, který v České republice někdy přehlížíme. Ať už jsme na domácí půdě sami k sobě jakkoliv kritičtí, ve skutečně celosvětovém srovnání jsou oblasti, v nichž se můžeme měřit i s těmi nejlepšími, včetně například skandinávských zemí,“ sdělil ke studii náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa. „Ministerstvo zahraničních věcí tyto oblasti samozřejmě sleduje a dělá vše pro to, aby na základě podobných srovnání aktivně podporovalo pozitivní obraz České republiky všude ve světě,“ dodal.

Vynikajících výsledků dosáhla Česká republika například v boji s chudobou a ve zlepšování zdraví a kvality života, což se ve statistikách projevuje například velmi nízkou úmrtností novorozenců nebo vysokou nadějí na dožití ve zdraví. Největší výzvou je oblast změny klimatu, kde však Česká republika vykazuje dobré výsledky v připravenosti na očekávané dopady.

Studie se zaměřuje na detailní rozbor toho, jak si jednotlivé země vedou při naplňování 17 globálních Cílů udržitelného rozvoje, které Valné shromáždění OSN přijalo v září 2015. Tyto cíle mají být nejméně do roku 2030 základním rámcem pro tvorbu veřejných politik všech zemí světa. Cíle udržitelného rozvoje pokrývají všechna důležitá témata spjatá s rozvojem společnosti - od boje proti chudobě, přes zrovnoprávnění mužů a žen až po ochranu ekosystémů na souši i v oceánech. Vždy usilují o dosažení rovnoměrného ekonomického a společenského vývoje, který bude šetrný k životnímu prostředí.

Česká republika v reakci na přijetí Cílů udržitelného rozvoje přijala v dubnu 2017 vlastní strategický dokument pro oblast udržitelného rozvoje s názvem Česká republika 2030 (ZDE). Dne 18. července 2017 se pak na půdě Hospodářské a sociální rady OSN zapojila do takzvaných dobrovolných národních přezkumů naplňování Cílů udržitelného rozvoje, kde spolu s dalšími 43 zeměmi světa prezentovala své dosavadní výsledky.

Podrobná data o České republice ze zmiňované studie naleznete ZDE. Celá studie vydaná Bertelsmannovou nadací a Sustainable Development Solution Network je dostupná ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…