MZV: EU jasně odsoudila nasazení chemických zbraní v Sýrii

16.04.2018 16:06

Ministři zahraničních věcí členských států EU se na svém pravidelném zasedání rady pro zahraniční věci (FAC) v Lucemburku 16. dubna 2018 věnovali posledním událostem v Sýrii. ČR na jednání zastupoval náměstek ministra zahraničních věcí Ivo Šrámek.

MZV: EU jasně odsoudila nasazení chemických zbraní v Sýrii
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Evropská osmadvacítka se jednomyslně shodla na jasném odsouzení použití chemických zbraní, které syrský režim nadále a opakovaně používá proti vlastním obyvatelům. Poslední takovýto útok ve městě Dúmá „je hrubým porušením mezinárodního práva a hrubou urážkou lidskosti,“ stojí ve společných závěrech ministrů zahraničních věcí členských zemí EU.

„V této souvislosti Rada chápe cílený zásah USA, Francie a Velké Británie na objekty spojené s chemickými zbraněmi v Sýrii jako specifické opatření s jediným cílem: zabránit syrskému režimu v dalším používání chemických zbraní a chemických látek jako zbraní k zabíjení svých vlastních občanů. Rada FAC podporuje veškeré úsilí zaměřené na zastavení používání chemických zbraní,“ zdůrazňují v textu ministři.

Šéfové evropských diplomacií zopakovali, že syrský konflikt musí být vyřešen politicky v rámci procesu vedeného OSN. Naproti tomu syrský režim podporovaný Ruskem a Íránem zintenzivnil vojenské operace bez ohledu na civilní oběti. V této souvislosti evropská osmadvacítka co nejdůrazněji odsoudila útoky proti civilnímu obyvatelstvu a infrastruktuře jako jsou nemocnice a školy. „Pokračující úmyslné bránění a omezování v přístupu humanitární pomoci k potřebným představuje jasné porušení mezinárodních humanitárních principů a musí přestat,“ stojí ve společném textu ministrů.

EU znovu vyzvala k okamžitému zastavení vojenské ofenzivy Asadova režimu a jeho spojenců a zahájení příměří s cílem umožnit humanitární přístup a evakuaci v souladu s jednomyslně přijatou rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2401.

EU a členské státy jsou nadále připraveny pomáhat obyvatelům Sýrie, kteří již osmým rokem strádají válkou a humanitární katastrofou, za kterou nese primární odpovědnost syrský režim. Přes 13 miliónů Syřanů je odkázáno na humanitární pomoc, více jak 6 miliónů bylo vyhnáno ze svých domovů a 3 milióny strádají v obléhaných oblastech. EU je největším dárcem humanitární pomoci a asistence v Sýrii a okolních zemích, když od roku 2011 poskytla pomoc v hodnotě více jak 10,6 mld euro a v tomto angažmá bude nadále pokračovat. Na 24. a 25. dubna 2018 je do Bruselu svolána druhá dárcovská konference „Podpora budoucnosti Sýrie a okolního regionu,“ kde bude zastoupena také ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…