MZV: Ministři zahraničí ČR a Rakouska se setkali s hejtmany příhraničních regionů

08.09.2016 20:36

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se 8. září 2016 ve Valči u Třebíče setkal k bilaterálnímu jednání s ministrem pro Evropu, integraci a zahraniční věci Rakouska Sebastianem Kurzem. Předmětem jejich rozhovoru byla především aktuální bilaterální, regionální a zahraničněpolitická témata. S hejtmany příhraničních regionů projednali při navazujícím setkání konkrétní projekty přeshraniční spolupráce.

MZV: Ministři zahraničí ČR a Rakouska se setkali s hejtmany příhraničních regionů
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Během bilaterálního setkání s šéfem rakouské diplomacie ministr Zaorálek kladně zhodnotil prohlubující se vztahy mezi oběma zeměmi, jejichž důkazem je vysoký počet vzájemných návštěv a společných projektů. Zmínil například postup na přípravě Česko-rakouské knihy o historii či ustanovení česko-rakouského diskuzního fóra. Ministr Zaorálek svému rakouskému protějšku také navrhl uspořádání společné konference OBSE a Rady Evropy, kterým budou Rakousko a ČR předsedat v roce 2017.

Partneři se dále věnovali aktuálním zahraničně-politickým otázkám. Při debatě o migraci se ministři shodli na nutnosti posílení ochrany vnější hranice EU a nutnosti stabilizovat situaci ve zdrojových zemích migrace a hovořili také o situaci v Turecku.

Na schůzku ministrů navázalo setkání s hejtmany českých a rakouských příhraničních regionů (Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, spolkové země Dolní Rakousko, spolkové země Horní Rakousko a spolkové země Vídeň). Hejtmani seznámili ministry s výsledky jednání z předchozího dne, kdy velvyslanci obou zemí s řediteli krajských/zemských úřadů jednali o konkrétních tématech přeshraniční spolupráce, např. dopravě, zdravotnictví, projektech INTERREG, duálním vzdělávání, energetice, životním prostředí, ochraně před katastrofami, výměně mládeže v rámci studijních programů či komunikačních technologiích.

Ministr Zaorálek považuje tento formát setkávání za vhodnou platformu k diskuzi o regionálních tématech a k jejich propojení na vládní úroveň. „Důvěra mezi ČR a Rakouskem roste. Naše spolupráce má i konkrétní výsledky, podařilo se pokročit v projektech přeshraniční dopravy, záchranných služeb či životního prostředí,“ upřesnil v této souvislosti šéf české diplomacie.

Ministři s hejtmany diskutovali např. o budoucnosti EU v kontextu Brexitu, migraci i boji proti terorismu a s ním spojeným otázkám bezpečnosti. „Znovu se ukazuje, že toto setkání představuje vhodnou příležitost jak prohloubit vzájemnou důvěru a zároveň nás utvrzuje v tom, že výzvám dnešní doby můžeme čelit jak na celoevropské, tak na regionální úrovni,“ shrnul setkání Lubomír Zaorálek.

Již třetí setkání v tomto unikátním formátu se ve Valči uskutečnilo na pozvání ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…