MZV: Vít Beneš reprezentoval ČR na Mezinárodním jazzovém festivalu

15.04.2018 9:30

Již počtvrté probíhá během celého měsíce dubna 2018 v Uzbekistánu Mezinárodní jazzový festival. Akci organizuje kancelář UNESCO, Ministerstvo kultury Republiky Uzbekistán, Státní unie orchestrů, Státní konzervatoř a jednotlivá velvyslanectví zemí akreditovaných v Uzbekistánu. V letošním roce se akce zúčastnilo 10 velvyslanectví.

MZV: Vít Beneš reprezentoval ČR na Mezinárodním jazzovém festivalu
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Česká republika se festivalu účastní již potřetí. Jde o akci, která se těší zájmu diváků i médií. V tomto roce velvyslanectví při organizaci české účasti na festivalu spolupracovalo s katedrou jazzové interpretace JAMU v Brně. V Uzbekistánu pobýval od 3. dubna do 8. dubna 2018 jazzový kytarista, skladatel a vědec Vít Beneš.

Vít Beneš hraje na kytaru od sedmi let. Nejdříve studoval klasickou kytaru na Základní umělecké škole v Trutnově. Od deseti let se zajímá o improvizaci, jazz a příbuzné žánry. V roce 2014 byl přijat na Katedru jazzové interpretace na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde studuje dodnes pod vedením Davida Dorůžky a Viléma Spilky. Aktivně se zabývá komponováním vlastních skladeb. V navazujícím magisterském studiu pod vedením Jiřího Slavíka podrobněji zkoumá syntézu jazzu s folklórní hudbou Afriky, delta blues a dalšími žánry. Autorské kompozice realizuje především v triu s Michalem Šelepem a Adamem Sikorou, dále ale působí i ve swingové kapele The Dudes of Ellington a dalších projektech.

Velvyslanectví zprostředkovalo spolupráci Víta Beneše s uzbeckou folk-jazzovou skupinou Jazzirama. Příprava hlavního koncertu tak začala již před příjezdem hosta do Taškentu a pokračovala intenzivním zkoušením během jeho pobytu.

Hlavní akcí byl koncert, který se uskutečnil 6. 4. 2018 ve velkém sále Státní konzervatoř Uzbekistánu. Koncert zahájil velvyslanec ČR a ředitel Státní unie orchestrů B. Yakubov, který Vítu Benešovi předal certifikát účastníka festivalu podepsaný ministrem kultury Uzbekistánu. Vít Beneš spolu s Jazziramou zahráli jednak několik autorských kompozic Víta Beneše a několik skladeb uměleckého vedoucího Jazziramy Saidmurata Muratova. Ve foyer konzervatoře se mohli diváci seznámit s výstavou Československá státnost 1918.

V průběhu pobytu vedl Vít Beneš tvůrčí workshopy v rámci projektu Ilkhom Jazz Club a na Republikovém specializovaném hudebním lyceu Uspenského. Zúčastnil se programu Pozvaný host v rádiu Oriyat a poskytl několik rozvorů uzbeckým médiím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…